Zdrowa kuchnia

KAPUSTA Z RYŻEM

Off 28

SKŁADNIKI:

1. 1 szklanka ryżu
2. Pół główki białej kapusty
3. 25 dag kiełbasy
4. 1 łyżka koncentratu pomidorowego
5. 1 cebula
6. 2 ząbki czosnku
7. 2 łyżki oliwy
8. 15 dag żółtego sera
9. 3 szklanki bulionu (może być z kostki)
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Kapustę oczyścić z uszkodzonych liśćmi, opłukać, osuszyć i poszatkować.
Cebulę i czosnek obrać; cebulę posiekać, czosnek rozetrzeć z solą.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, zrumienić cebulę. Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę, dodać do rondla i podsmażyć. Dodać kapustę i bulion; dusić pod przykryciem.
Ryż opłukać, osączyć i dodać do rondla wraz z przecierem pomidorowym. Całość doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i roztartym czosnkiem. Przykryty bulionem ryż z warzywami i przyprawami dusić na małym ogniu pod przykrywką aż do miękkości.
Danie podawać posypane startym żółtym serem.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Zapiski: Saison

    Zbliżało się lato, więc pomyślałem, że może uda mi się zrobić coś rześkiego, mocno nagazowanego, niezbyt alkoholowego. Przeszukałem zasoby internetów i trafiłem na opis belgijskiego piwa w stylu Saison. Pasowało idealnie. Zrobiłem je, więc w domowym zaciszu. Aromat kolendry skutecznie odstraszył mnie od tego stylu, ale rodzince smakowało bardzo. Chciałem zatem je lekko zmodyfikować i…

  • Francuskie czerwone wino wytrawne

    Dlaczego warto pić czerwone wino? Coraz więcej osób całkowicie rezygnuje z picia jakiegokolwiek alkoholu i wchodzi w ten sposób na drogę totalnej abstynencji. Podejmowanie tak drastycznych kroków nie jest jednak wcale konieczne dla zachowania właściwego zdrowia. Wiele przeprowadzonych badań naukowych przemawia zresztą za regularnym spożywaniem wina. Zwłaszcza tego czerwonego. Francuskie czerwone wino wytrawne ma swoje…