

Zbliżało się lato, więc pomyślałem, że może uda mi się zrobić coś rześkiego, mocno nagazowanego, niezbyt alkoholowego. Przeszukałem zasoby internetów i trafiłem na opis belgijskiego piwa w stylu Saison. Pasowało idealnie. Zrobiłem je, więc w domowym zaciszu. Aromat kolendry skutecznie odstraszył mnie od tego stylu, ale rodzince smakowało bardzo. Chciałem zatem je lekko zmodyfikować i zrobić po raz drugi specjalnie dla nich. Jak wyglądała produkcja? Czytjacie…
Zacieranie
Woda: 15,5 L
Dogrzanie do 66 st. C.
Czas: 50 minut w 63 st. C.
W tym czasie przygotowałem sobie 16 g limonki, 50 g skórki pomarańczy oraz nastawiłem wodę do wysładzania. dokładnie 13 L, które potem uzupełniłem chyba dodatkowo 2-3 L. Musiała osiągnąć 78 st. C.
Po 55 minutach od początku zacierania, kandyzowałem wcześniej przygotowane skórki.
Podgrzałem zacier do 72 st. C. i potrzymałem solidnie 20 minut.
Filtrowanie
Przelałem spokojnie do fermentora młóto. Pierwsze 3 litry z przedniej brzeczki zlałem do osobnego garnka i potem już filtracja poszła z górki.
Warzenie
Gotowanie zacząłem z chmielem Trisskel. Wrzuciłem 25 g przy 85 st. C. na godzinę.
Chmiel Strisselspalt 20 g po 45 minutach.
Skórki pomarańczy oraz limonki do kotła poszły na 10 minut przed końcem.
Kolejne 20 g Strisselspalta doszły po 55 minutach. W tym samym momencie 500 g cukru kandyzowanego.
Na 2 minuty przed końcem dosypałem 12 g kolorowego pieprzu.
Drożdże piwne
Po ostudzeniu do 21 st. C. zapodałem drożdże Danstar Saison.
Fermentacja piwa
Na burzliwej stało 8 dni w temperaturze 20-22 st. C. Na cichej natomiast tydzień w temperaturze 22-23 st. C.
Do refermentacji dodałem cukru 6 g / L.
Wrażenia ogólne
Piwo było nieco mniej kolendrowe, ale to był mój cel. W aromacie bardziej cytrusowe, gdzieś na tyle w tle z lekką nutą tej kolendry. W smaku wyczuwalny smak pieprzowy z orzeźwiającymi cytrusami, które wzmacniało mocne nasycenie piwa. W takiej wersji nawet ja się skusiłem na kilka łyków.
Pozostałe nasze teksty:
WRCLW Barley Wine o tak!
Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa [relacja]
Wąż z oplotu do filtracji
Wrężel AIPA – degustacja
Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa – ja będę
Termometr elektroniczny dla wygody
Suche drożdże w moich piwach
SIPA Mosaic 12 BLG – relacja z warzenia
Zawiercie Bursztynowe (Browar na Jurze)
Olivetinsky Opat (Browar Broumov, Czechy)
Piwo Marcowe (Browar Kormoran)
Śliwka w Piwie (Browar Kormoran)
Butelkowanie piwa w moim browarze
Karlsquell Słodowe (Frankfurter Brauhaus, Niemcy)
DAB
Menu:
-
-
Twierdzowe Niepasteryzowane (Browar Zamkowy w Raciborzu)
25 lutego 2019 By admin -
Żytnie (Browar Konstancin)
24 lutego 2019 By admin -
Zawiercie Czekoladowe (Browar na Jurze)
24 lutego 2019 By admin -
Zawiercie Jasne Pełne (Browar na Jurze)
24 lutego 2019 By admin
-
Butelkowanie piwa w moim browarze
24 lutego 2018 By admin -
Lepszy kocioł 50 L
24 maja 2018 By admin -
Kapslownica Greta – pożegnanie po latach
24 maja 2018 By admin -
Wąż z oplotu do filtracji
24 lutego 2019 By admin -
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin
-
-
Daglezja, ale świeża
24 stycznia 2018 By admin -
Czy opłaca się robić piwo domowe?
24 stycznia 2018 By admin -
Frankfurter Grapefruit (Frankfurter Brauhaus, Niemcy)
24 stycznia 2018 By admin -
Dwa mikrusy: Gniewosz Limonka + Czarnkowskie (Browar Gontyniec)
24 stycznia 2018 By admin
Losowe artykuły:
-
24 kwietnia 2018 Grin Sove czy naprawdę rozmarynowe?
Piwa z dodatkiem roślinek i ziół to jest temat, który całkiem mnie jara. Sam robiłem piwo domowe z dodatkiem daglezji i wyszło całkiem fajnie. Teraz sięgnąłem po Grin Sove z browaru Golem. Ile rozmarynu w piwie? To pierwsze piwo jakie piłem z tego browaru. W ogóle to szanuję samą nazwę browaru i ich logo. Pojechali…
-
24 lutego 2018 Aplikacja TOP BEER [Recenzja]
Wracam z tekstami na bloga i to od razu z pierwszą recenzją apki, a pod lupę wziąłem nowość – TOP BEER. Ten czerwiec mega szybko leci, był WFDP, a w poprzedni weekend byłem w Tatralandii na Słowacji (o tym będzie na moim drugim blogu), więc nie było czasu na pisanko. Zobaczcie zatem jak w mojej…
Kategorie
- Etykiety na piwo domowe (21)
- Festiwal dobrego piwa (21)
- Jak zrobić piwo (35)
- Jak zrobić własne piwo (21)
- Piwo tesco (22)
- Piwowar domowy (21)
- Skrzynka na piwo (21)
- Słodownia Strzegom (21)
- Tesco piwa (21)
- Transporter do piwa (21)