Jak zrobić piwo

Zapiski: Saison

Off 50
Zapiski: Saison
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Zbliżało się lato, więc pomyślałem, że może uda mi się zrobić coś rześkiego, mocno nagazowanego, niezbyt alkoholowego. Przeszukałem zasoby internetów i trafiłem na opis belgijskiego piwa w stylu Saison. Pasowało idealnie. Zrobiłem je, więc w domowym zaciszu. Aromat kolendry skutecznie odstraszył mnie od tego stylu, ale rodzince smakowało bardzo. Chciałem zatem je lekko zmodyfikować i zrobić po raz drugi specjalnie dla nich. Jak wyglądała produkcja? Czytjacie…

Zacieranie

Woda: 15,5 L
Dogrzanie do 66 st. C.
Czas: 50 minut w 63 st. C.

W tym czasie przygotowałem sobie 16 g limonki, 50 g skórki pomarańczy oraz nastawiłem wodę do wysładzania. dokładnie 13 L, które potem uzupełniłem chyba dodatkowo 2-3 L. Musiała osiągnąć 78 st. C.

Po 55 minutach od początku zacierania, kandyzowałem wcześniej przygotowane skórki.

Podgrzałem zacier do 72 st. C. i potrzymałem solidnie 20 minut.

Filtrowanie

Przelałem spokojnie do fermentora młóto. Pierwsze 3 litry z przedniej brzeczki zlałem do osobnego garnka i potem już filtracja poszła z górki.

Warzenie

Gotowanie zacząłem z chmielem Trisskel. Wrzuciłem 25 g przy 85 st. C. na godzinę.
Chmiel Strisselspalt 20 g po 45 minutach.
Skórki pomarańczy oraz limonki do kotła poszły na 10 minut przed końcem.
Kolejne 20 g Strisselspalta doszły po 55 minutach. W tym samym momencie 500 g cukru kandyzowanego.
Na 2 minuty przed końcem dosypałem 12 g kolorowego pieprzu.

Drożdże piwne

Po ostudzeniu do 21 st. C. zapodałem drożdże Danstar Saison.

Fermentacja piwa

Na burzliwej stało 8 dni w temperaturze 20-22 st. C. Na cichej natomiast tydzień w temperaturze 22-23 st. C.

Do refermentacji dodałem cukru 6 g / L.

Wrażenia ogólne

Piwo było nieco mniej kolendrowe, ale to był mój cel. W aromacie bardziej cytrusowe, gdzieś na tyle w tle z lekką nutą tej kolendry. W smaku wyczuwalny smak pieprzowy z orzeźwiającymi cytrusami, które wzmacniało mocne nasycenie piwa. W takiej wersji nawet ja się skusiłem na kilka łyków.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Dania z piekła rodem

    Bardzo ostre przyprawy, który w obecnym czasie są niezwykle popularne w naszych kuchniach od lat goszczą w wielu potrawach, które spożywamy, na co dzień. Wiadomo, że ostre musi być leczo, ostra musi być chilli con carne, ostre również powinny być wszelkie kotleciki na bazie papryki oraz wszelkie flaczki, itp. Wiadomo, że każdy z nas ma…

  • Weihenstephaner Kristall Weissbier (Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, Niemcy)

    Bawarski browar szczyci się mianem najstarszego producenta piwa na świecie. Warzy dziesięć rodzajów piwa, w tym kilka pszeniczniaków. Dziś o jednym z nich. Kristall Weissbier jest nietypowy, ponieważ został dokładnie odfiltrowany –jakby na przekór tradycji mówiącej, że pszeniczniak musi być mętny i zawiesisty. Gdyby nie potężna, bardzo trwała piana, z wyglądu można by go pomylić…