Zdrowa kuchnia

SOCZEWICA Z PARÓWKAMI I BOCZKIEM

Off 19

SKŁADNIKI:

1. 35 dag soczewicy
2. 5 dag przerośniętego boczku
3. 6 parówek
4. Porcja włoszczyzny
5. 1 cebula
6. 2 ziemniaki
7. 2 ząbki czosnku
8. Liść laurowy
9. Sok wyciśnięty z jednej cytryny
10. Majeranek
11. Sól, świeżo zmielony pieprz

WYKONANIE:

Dzień wcześniej soczewicę opłukać i namoczyć. Następnego dnia odcedzić, zalać litrem wody, dodać liść laurowy i obrane 2 ząbki czosnku i gotować na małym ogniu przez pół godziny.
Świeży boczek pokroić w kostkę i zesmażyć na patelni; warzywa oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, dodać do boczku i przyrumienić. Dodać do soczewicy. Ziemniaki obrać, opłukać pokroić i dodać do reszty produktów. Gotować pod przykryciem następne pół godziny. Po tym czasie doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, majerankiem i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Parówki obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do zupy.
( Jeśli soczewica jest z puszki, wystarczy zalać ją wodą i zagotować i dalej postępować według podanego przepisu).

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Śliwka w Piwie (Browar Kormoran)

    Trzecie, najnowsze, owocowe piwo z browaru w Olsztynie. Producent chwali się na etykiecie, że w każdej butelce Śliwki w Piwie znajduje się sok z dziewięciu śliwek. A sok ten pochodzi od trzech odmian śliwki: węgierki, węgierki łowickiej i mirabelki. Jak to smakuje? Zacznijmy tradycyjnie od wyglądu. A ten, podobnie jak w przypadku Wiśni, przedstawia się…

  • Termometr elektroniczny dla wygody

    Mierzenie temperatury w piwowarstwie domowym to jeden z kluczowych elementów całego procesu produkcji. Dlatego tak istotne jest, aby mieć odpowiedni termometr. No właśnie, a co to właściwie oznacza „odpowiedni”, czy to ma być termometr elektroniczny? A może zwykły rtęciowy? Przez rok warzenia korzystałem z termometru analogowego. Tak wyszło, że po prostu nie kupowałem żadnego ze…