

Ryzyk-fizyk, spróbuję piwa z PET-a.
PET został zakupiony w Biedronce, a za jego powstanie odpowiadają Browary Łódzkie, etatowy dostawca „nołnejmów” do sieci dyskontów na równi z Głubczycami. Swoją drogą zastanawia mnie strategia wspomnianych zakładów – utrzymują się z produkcji na zlecenie sieci, podstawą współpracy jest niska cena. Nie promują własnych wyrobów, praktycznie nie istnieją w świadomości ogólnopolskiej (podobno na rynku lokalnym można kupić jakieś ich marki). Czy takie myślenie ma przyszłość, w sytuacji, gdy to właśnie tworzenie własnych oryginalnych produktów zdaje się trafiać na coraz bardziej podatny grunt (Ciechan, Konstancin, Kormoran itd.)? No cóż, nie mnie rozstrzygać tak poważne kwestie. Niech poleje się Sarmackie Mocne!
Dawid i Goliat
Pierwsze wrażenie nie jest złe. Piwo wygląda dobrze, ładnie się pieni i piana jest nawet dość trwała, wysycenie początkowe jest dobre. Zapach słodowy, nie wyczuwam alkoholu. Smakuje całkiem treściwie. Oczywiście daleko mu do głębi droższych piw z małych browarów, ale na pewno nie jest to smak, który należałoby określić jako niemiły. Szczerze, byłem zaskoczony, gdy wypiłem cały kufel bez krzywienia się i wzdrygiwania. Na szczęście owa „moc” w nazwie nie jest specjalnie wyrazista. Podejrzewam, że podwyższenie woltażu do 7,5% zabiłoby to piwo, z tymi 6,5% nie jest źle.
Przeprowadziłem eksperyment i zakręconą mocno butelkę zostawiłem w lodówce na całą dobę, po czym stestowałem drugi kufel. Ku mojemu zaskoczeniu Sarmackie nie oddało pola i zaprezentowało ambitną pianę (która jednak znikła znacznie szybciej niż poprzedniego dnia). W smaku pojawił się problem braku wysycenia. Dość szybko do głosu zaczął dochodzić słód, a za nim smak alkoholu. Jeszcze dało się wypić, ale wymagało to znacznie większego samozaparcia.
Ogólnie oceniam Sarmackie pozytywnie (odpowiada za to w dużej mierze upał i wielkie pragnienie) i tylko się zastanawiam, jak smakowałoby oryginalne, wychuchane, ukochane piwo z Łodzi w „normalnej” cenie? Pewnie byłoby w stanie powalczyć z najlepszymi w segmencie małych i średnich. Szkoda, że browar nie jest zainteresowany swoją marką, o czym świadczy choćby brak strony internetowej…
==Radar==
Alkohol: 6,5%, ekstrakt 14,1%
Cena: 3,39 zł/litr
Ocena: 6/10
+ za taką cenę litr wypijalnego piwa – to musi być hit upalnych wakacji
+ całkiem nieźle się sprawuje w kuflu
– brak głębi
– przeciętniactwo
Pozostałe nasze teksty:
Lubuskie Naturalne (Browar Witnica)
Utenos Premium Lager (Utenos, Litwa)
Weissbier (BrowArmia Królewska)
GolBeer Mocne (Sulimar)
Perła Export (Perła Browary Lubelskie)
Lagerowe (Browar Ciechan)
Svyturys Ekstra Draught (Svyturys, Litwa)
Grybów Premium (Browar Grybów)
Bock (Grupa Żywiec)
Niespodzianka od Kompanii Piwowarskiej – komu to potrzebne?
Boss Pils (Browar Witnica)
Krušovice Černe (Browar Krušovice/ Heineken, Czechy)
Przepis na zapiekankę
Griner (Browar Głubczyce)
Core Beer Dark (Browar Witnica)
Menu:
-
-
Kultowa sałatka jarzynowa
8 lutego 2020 By admin -
Różne potrawy z mięsem w roli głównej
8 lutego 2020 By admin -
Grzybowa w najlepszym wydaniu
8 lutego 2020 By admin -
Pyszna sałatka owocowa
8 lutego 2020 By admin
-
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Karlsquell Słodowe (Frankfurter Brauhaus, Niemcy)
24 maja 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Wąż z oplotu do filtracji
24 lutego 2019 By admin -
Kapslownica Greta – pożegnanie po latach
24 maja 2018 By admin
-
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Kulinarne szaleństwo
30 sierpnia 2016 By admin -
Przyjemność jedzenia
30 sierpnia 2016 By admin -
Naukowcy zawstydzili Intel
12 grudnia 2015 By admin -
Rozkładana kanapa w pokoju dziennym
5 sierpnia 2020 By admin
Losowe artykuły:
-
25 listopada 2018 Raciborskie (Browar Zamkowy w Raciborzu)
„My piwo tworzymy, inni je produkują”. Butne hasło, ale czy nie na wyrost? Browar Zamkowy to doskonały przykład nowego trendu na rynku piwnym w Polsce. Zakłady, które upadły przed laty z powodu braku rentowności, odradzają się jak feniks z popiołów, wyciągają ze zbutwiałych kufrów (nawet jeśli istnieją tylko w wyobraźni marketingowców) stare receptury, wracają do…
-
8 lutego 2020 Tradycyjny smak – golonka w kapuście
Jeśli lubimy gotować i kuchnia jest naszym najważniejszym miejscem w domu to na pewno również będziemy z lubością zajmować się daniem, jakim jest golonka w kapuście. Oczywiście do takiej golonki wcześniej należy przygotować idealnie doprawiony kapuśniak, który rzecz jasna przygotowujemy już wstępnie, a samą golonkę po opieczeniu i usunięciu wszystkich włosków wkładamy i gotujemy w…
Kategorie
- Etykiety na piwo domowe (25)
- Festiwal dobrego piwa (25)
- Jak zrobić piwo (38)
- Jak zrobić własne piwo (24)
- Piwo tesco (25)
- Piwowar domowy (24)
- Skrzynka na piwo (24)
- Słodownia Strzegom (23)
- Tesco piwa (23)
- Transporter do piwa (24)
- Zdrowa kuchnia (152)