Zdrowa kuchnia

KURCZAK Z FASOLKĄ

Off 27

SKŁADNIKI:

1. 8 udek kurczaka
2. 2 cebule
3. Ząbek czosnku
4. 2 łyżki oleju
5. 1 łyżka koncentratu pomidorowego
6. 50 dag pomidorów
7. Pół szklanki czerwonego wina
8. Gałka muszkatołowa
9. Mielone goździki
10. Cynamon
11. Puszka czerwonej fasoli
12. Posiekana zielona pietruszka
13. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Udka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.
W płytkim rondlu rozgrzać olej i usmażyć udka na brązowo, wyjąć, a następnie obraną i pokrojoną w plastry cebulę i czosnek. Gdy warzywa będą ciemnozłote dodać koncentrat pomidorowy i obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, dodać wino i przyprawy (gałkę muszkatołową, mielone goździki i cynamon) do smaku. Zagotować.
Do żaroodpornego naczynia włożyć usmażone udka i odsączoną fasolę a następnie polać przyrządzonym sosem, który można jeszcze doprawić do smaku. Naczynie nakryć i wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 45 minut. Przed podaniem obficie posypać zieloną pietruszką.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Ekologiczna butelka wielorazowa na wodę

    W ostatnich latach coraz większą popularnością cieszą się ekologiczne butelki wielorazowe na wodę. Są one alternatywą dla jednorazowych plastikowych butelek, które stanowią poważny problem dla środowiska naturalnego. Według raportu Globalnej Inicjatywy Woda (Global Water Initiative), co minutę na świecie wyrzuca się około miliona plastikowych butelek, co stanowi poważne zagrożenie dla ekosystemów morskich oraz dla ludzkiego…

  • Dania z piekła rodem

    Bardzo ostre przyprawy, który w obecnym czasie są niezwykle popularne w naszych kuchniach od lat goszczą w wielu potrawach, które spożywamy, na co dzień. Wiadomo, że ostre musi być leczo, ostra musi być chilli con carne, ostre również powinny być wszelkie kotleciki na bazie papryki oraz wszelkie flaczki, itp. Wiadomo, że każdy z nas ma…