Zdrowa kuchnia

INDYK Z SOSEM SŁODKO ? KWAŚNYM

Off 23

SKŁADNIKI:

1. Pół kilograma piersi z indyka
2. 1 strąk zielonej papryki
3. 1 strąk czerwonej papryki
4. Puszka ananasa w kostkach
5. Pęczek dymki
6. Pół łyżeczki imbiru (lub kawałek świeżego)
7. 3 łyżki sosu sojowego
8. 1 łyżka miodu
9. 3 łyżki oleju
10. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
11. 2 łyżki octu winnego
12. Pół szklanki bulionu

WYKONANIE:

Papryki przekroić, usunąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w paski.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Dymkę umyć i pokroić w krążki.
Ananasa odsączyć z zalewy, czosnek i imbir obrać, zetrzeć na tarce.
Do rondelka wlać bulion, cztery łyżki zalewy z ananasa, sos sojowy, dwie łyżki oleju, miód, ocet, a następnie do rondla dodać imbir, czosnek i mąkę ziemniaczaną. Doprowadzić do zagotowania cały czas mieszając.
Pokrojone mięso z indyka zrumienić na pozostałym oleju, dodać ananasa i paprykę. Dodać sos i przez następne 5 minut dusić na małym ogniu.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Skalak 12% (Pivovar Rohozec, Czechy)

    Idą upały (idą, prawda?) – to może warto mieć pod ręką „dwunastkę” z czeskiego browaru Rohozec? Klasyczny jasny lager od naszych południowych sąsiadów. Elegancki, goryczkowy, orzeźwiający. Nalewa się z ładną pianą. Kolor to ciemne złoto, wysycenie duże, spadające do średniego, zapach chmielowy. W smaku atakuje aromatyczna goryczka, która wraz z ogrzewaniem się piwa ustępuje miejsca…

  • Raciborskie (Browar Zamkowy w Raciborzu)

    „My piwo tworzymy, inni je produkują”. Butne hasło, ale czy nie na wyrost? Browar Zamkowy to doskonały przykład nowego trendu na rynku piwnym w Polsce. Zakłady, które upadły przed laty z powodu braku rentowności, odradzają się jak feniks z popiołów, wyciągają ze zbutwiałych kufrów (nawet jeśli istnieją tylko w wyobraźni marketingowców) stare receptury, wracają do…