SKŁADNIKI:
1. 3 szklanki mąki pszennej
2. 15 dag miękkiego masła
3. 15 ml kwaśnej gęstej śmietany
4. 3 dag świeżych drożdży
5. Mały słoiczek konfitury (na przykład wiśniowej)
6. 1 jajko
7. Cukier puder do posypania
WYKONANIE:
Rozkruszyć drożdże i połączyć z mąką. Dodać masło i śmietanę, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę i włożyć do dużego naczynia z zimną wodą. Gdy kula ciasta wypłynie na powierzchnię, wyjąć ją na posypaną mąką stolnicę i podzielić na kilka mniejszych części. Każdą z części rozwałkować na grubość około pół centymetra i wykrawać ostrym nożem kwadraty o boku mniej więcej siedem centymetrów. W rogu każdego kwadratu nakładać konfiturę i zwinąć wyginając brzegi w kształcie rogalika.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i układać na niej ciastka. Każdy rogalik posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić blachę do nagrzanego (190 stopni) piekarnika na około 20 minut (aż się zarumieni). Posypać cukrem pudrem po wyjęciu z piekarnika.
Pozostałe nasze teksty:
- Nadciśnienie tętnicze
- Górnik 1948 (Browar Van Pur)
- Olivetinsky Opat (Browar Broumov, Czechy)
- Oryginałom zawsze pod górkę – o stylu piwnych etykiet słów kilka
- Przepis na zapiekankę
- Produkty wegańskie sklep internetowy Dobrzyń nad Wisłą
- Faszerowana szynka
- Grybów Premium (Browar Grybów)
- Objawy zapalenia pęcherza
- Diavolo Ostrołęka
- Tabletki na wypadanie włosów
- Niespodzianka od Kompanii Piwowarskiej – komu to potrzebne?
- Pulpeciki w sosie pomidorowym
- Łomża Export Niefiltrowane (Browar Łomża)
- Kuchnia czeska
Menu:
-
-
Anteny UMTS: Przewodnik po Technologii Komunikacyjnej Nowej Generacji
23 listopada 2023 By admin -
Kamera Dania w Kopenhadze: Miejsce, Gdzie Kreatywność Spotyka Rozrywkę
21 października 2023 By admin -
Jakie prędkości są potrzebne do strumieniowania w 4K?
25 sierpnia 2023 By admin -
-
Cytrynówka Bodzia
30 listopada 2016 By admin -
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
24 listopada 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
24 czerwca 2018 By admin
-
Problemy z nadwagą?
10 marca 2016 By admin -
Medycyna w służbie zdrowia
10 marca 2016 By admin -
Zadbaj o siebie i swój organizm
10 marca 2016 By admin -
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Losowe artykuły:
-
24 lutego 2019 Warsteiner Premium (Warsteiner Brauerei, Niemcy)
Przeciętne piwo dla przeciętnego Schmidta. Typowy przedstawiciel niemieckich pilsów – niestety nie mam możliwości porównania, czy jest jakaś różnica pomiędzy ekspertową puszką a szkłem sprzedawanym lokalnie (doszły mnie głosy, że puszkowe jest gorsze – jedna z tych spiskowych teorii, które dojrzewają w internecie od lat). Nalewa się z obfitą, bielutką pianą, która trwale zdobi powierzchnię…
-
24 lutego 2019 Wrocławskie (Browar Lwówek)
Niedawno miałem okazję odwiedzić Wrocław (padało), więc sięgnięcie po dedykowane temu miastu nowe piwo z Lwówka Śląskiego było jak najbardziej na miejscu. Wrocławskie to pils o niewysokiej zawartości alkoholu i niskim ekstrakcie („dziesiątka”), czyli przedstawiciel stylu dość w naszym kraju rzadkiego. Można się spodziewać, że wypuszczenie lekkiego piwa tuż przed sezonem letnim będzie strzałem w…
Kategorie
- Artykuły gościnne (9)
- Blog (165)
- Etykiety na piwo domowe (28)
- Festiwal dobrego piwa (28)
- Jak zrobić piwo (39)
- Jak zrobić własne piwo (27)
- Piwo tesco (27)
- Piwowar domowy (26)
- Skrzynka na piwo (26)
- Słodownia Strzegom (25)
- Tesco piwa (26)
- Transporter do piwa (26)
- Zdrowa kuchnia (153)