Zdrowa kuchnia

DROŻDŻOWE ROGALIKI Z KONFITURĄ

Off 107

SKŁADNIKI:

1. 3 szklanki mąki pszennej
2. 15 dag miękkiego masła
3. 15 ml kwaśnej gęstej śmietany
4. 3 dag świeżych drożdży
5. Mały słoiczek konfitury (na przykład wiśniowej)
6. 1 jajko
7. Cukier puder do posypania

WYKONANIE:

Rozkruszyć drożdże i połączyć z mąką. Dodać masło i śmietanę, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę i włożyć do dużego naczynia z zimną wodą. Gdy kula ciasta wypłynie na powierzchnię, wyjąć ją na posypaną mąką stolnicę i podzielić na kilka mniejszych części. Każdą z części rozwałkować na grubość około pół centymetra i wykrawać ostrym nożem kwadraty o boku mniej więcej siedem centymetrów. W rogu każdego kwadratu nakładać konfiturę i zwinąć wyginając brzegi w kształcie rogalika.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i układać na niej ciastka. Każdy rogalik posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić blachę do nagrzanego (190 stopni) piekarnika na około 20 minut (aż się zarumieni). Posypać cukrem pudrem po wyjęciu z piekarnika.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Warsteiner Premium (Warsteiner Brauerei, Niemcy)

    Przeciętne piwo dla przeciętnego Schmidta. Typowy przedstawiciel niemieckich pilsów – niestety nie mam możliwości porównania, czy jest jakaś różnica pomiędzy ekspertową puszką a szkłem sprzedawanym lokalnie (doszły mnie głosy, że puszkowe jest gorsze – jedna z tych spiskowych teorii, które dojrzewają w internecie od lat). Nalewa się z obfitą, bielutką pianą, która trwale zdobi powierzchnię…

  • Wrocławskie (Browar Lwówek)

    Niedawno miałem okazję odwiedzić Wrocław (padało), więc sięgnięcie po dedykowane temu miastu nowe piwo z Lwówka Śląskiego było jak najbardziej na miejscu. Wrocławskie to pils o niewysokiej zawartości alkoholu i niskim ekstrakcie („dziesiątka”), czyli przedstawiciel stylu dość w naszym kraju rzadkiego. Można się spodziewać, że wypuszczenie lekkiego piwa tuż przed sezonem letnim będzie strzałem w…