Etykiety na piwo domowe

Warsteiner Premium (Warsteiner Brauerei, Niemcy)

Off 74
Warsteiner Premium (Warsteiner Brauerei, Niemcy)
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Przeciętne piwo dla przeciętnego Schmidta.

Typowy przedstawiciel niemieckich pilsów – niestety nie mam możliwości porównania, czy jest jakaś różnica pomiędzy ekspertową puszką a szkłem sprzedawanym lokalnie (doszły mnie głosy, że puszkowe jest gorsze – jedna z tych spiskowych teorii, które dojrzewają w internecie od lat).

Nalewa się z obfitą, bielutką pianą, która trwale zdobi powierzchnię trunku. Piwo jest bardzo jasne, słomkowe, mocno nasycone gazem, który drobnymi bąbelkami uparcie bombarduje kożuszek piany. Zapach typowo koncernowy – niewyraźne napomknięcie o chmielu. W smaku początkowo dominuje przygnębiająca pustka i wodnistość. Warsteiner jest bardzo „cienki” w smaku, to kwaskowata woda… którą jednak ratuje całkiem wyrazista goryczka. Tego nie można mu odmówić – Warsteiner jest naprawdę dobrym piwem pod smażone kiełbaski z musztardą i na pewno sprawdzi się jako towarzysz innych, najlepiej tłustych, posiłków.

Walory smakowe niskie, piwo typowo użytkowe, bez charakteru, ale na solidnym średnim poziomie. Co do ceny, wydaje mi się jednak wygórowana – jest warte maks. 2,50 zł.

==Radar==

Alkohol: 4,8%, ekstrakt: 11,6%

Cena: 2,99 zł (Lidl)

Ocena: 5,5/10

+ mocna goryczka

– bez charakteru i cech wyróżniających

– wodnisty, nieciekawy smak

– cena

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Karlsquell Słodowe (Frankfurter Brauhaus, Niemcy)

    We wrześniu nie piję piwa. O nie, naprawdę to obiecałem? Pośliniłem palec i dałem słowo harcerza. Przechlapane. No to może chociaż coś takiego? Piliście kiedyś wodę po ugotowanych kolbach kukurydzy? Nie? Więc wszystko przed wami. Na początek proponuję piwo słodowe. Bez alkoholu. Napój ten produkowany jest w prawdziwym browarze, ale ktoś najwyraźniej zapomniał o drożdżach,…

  • Weryfikator: Ciechan Pszeniczne (Browar Ciechan)

    Pszeniczne z Ciechanowa było chyba pierwszym piwem z małego browaru, które opisałem (jeszcze na Fast Food Eaters w 2009 r.). Jeśli zerkniecie na tamtą wiekową recenzję, zauważycie, że wtedy nie wiedziałem nawet, do jakiego szkła należy nalać pszenicę. Lata minęły, wiele się u mnie zmieniło, ale czy zmienił się także flagowy produkt Ciechana? Wszystko wskazuje…