SKŁADNIKI:
1. 3 szklanki mąki pszennej
2. 15 dag miękkiego masła
3. 15 ml kwaśnej gęstej śmietany
4. 3 dag świeżych drożdży
5. Mały słoiczek konfitury (na przykład wiśniowej)
6. 1 jajko
7. Cukier puder do posypania
WYKONANIE:
Rozkruszyć drożdże i połączyć z mąką. Dodać masło i śmietanę, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę i włożyć do dużego naczynia z zimną wodą. Gdy kula ciasta wypłynie na powierzchnię, wyjąć ją na posypaną mąką stolnicę i podzielić na kilka mniejszych części. Każdą z części rozwałkować na grubość około pół centymetra i wykrawać ostrym nożem kwadraty o boku mniej więcej siedem centymetrów. W rogu każdego kwadratu nakładać konfiturę i zwinąć wyginając brzegi w kształcie rogalika.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i układać na niej ciastka. Każdy rogalik posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić blachę do nagrzanego (190 stopni) piekarnika na około 20 minut (aż się zarumieni). Posypać cukrem pudrem po wyjęciu z piekarnika.
Pozostałe nasze teksty:
- Typowe, oryginalne paryskie przysmaki
- Dobre wieści z dwóch małych browarów
- Grzybowa w najlepszym wydaniu
- Belfast (Browar Jabłonowo)
- Balonik to już oni nadmuchali
- Anteny UMTS: Przewodnik po Technologii Komunikacyjnej Nowej Generacji
- Pizza z dowozem Bielsko Biała
- Fischer Tradition (Brasserie Fischer, Francja)
- Prawdy i mity dotyczące zdrowia
- Naukowcy zawstydzili Intel
- Skrępowani dzieciństwem
- Meble gastronomiczne Bełchatów
- Pils Noteckie (Browar Czarnków)
- Peroni Nastro Azzurro
- Jak oni nas kantują. Studium przypadku (Tabakiera)
Menu:
-
-
Anteny UMTS: Przewodnik po Technologii Komunikacyjnej Nowej Generacji
23 listopada 2023 By admin -
Kamera Dania w Kopenhadze: Miejsce, Gdzie Kreatywność Spotyka Rozrywkę
21 października 2023 By admin -
Jakie prędkości są potrzebne do strumieniowania w 4K?
25 sierpnia 2023 By admin -
-
Cytrynówka Bodzia
30 listopada 2016 By admin -
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
24 listopada 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
24 czerwca 2018 By admin
-
Problemy z nadwagą?
10 marca 2016 By admin -
Medycyna w służbie zdrowia
10 marca 2016 By admin -
Zadbaj o siebie i swój organizm
10 marca 2016 By admin -
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Losowe artykuły:
-
8 lutego 2020 Domowa zupa cebulowa
Obecnie na rynku posiadamy bardzo dużo gotowych zup, które możemy kupić w torebeczkach. Wiadomo, że jednak takie zupki nie dostarczają nam żadnych składników odżywczych i są do tego kaloryczne i niezbyt pożywne. Oczywiście bardzo popularna zupa wśród tych, które możemy zakupić w postaci instant, to zupy cebulowe, które oczywiście same w sobie raczej w ogóle…
-
24 listopada 2018 Pils Noteckie (Browar Czarnków)
Oto kolejny z czarnkowskich „maluchów”. Gęsta kremowa piana, ciemnozłoty kolor, drobniutkie bąbelki łagodnie unoszące się z dna – to obraz po nalaniu do szklanki. Świeży, słodowy zapach. W smaku goryczka przełamana wyrazistym słodem, lekki karmel i coś kwaskowatego w tle. Z czasem robi się coraz bardziej goryczkowe, gorzkie wręcz. Nie za bardzo mi to podchodzi….
Kategorie
- Artykuły gościnne (9)
- Blog (165)
- Etykiety na piwo domowe (28)
- Festiwal dobrego piwa (28)
- Jak zrobić piwo (39)
- Jak zrobić własne piwo (27)
- Piwo tesco (27)
- Piwowar domowy (26)
- Skrzynka na piwo (26)
- Słodownia Strzegom (25)
- Tesco piwa (26)
- Transporter do piwa (26)
- Zdrowa kuchnia (153)