Zdrowa kuchnia

DROŻDŻOWE ROGALIKI Z KONFITURĄ

Off 107

SKŁADNIKI:

1. 3 szklanki mąki pszennej
2. 15 dag miękkiego masła
3. 15 ml kwaśnej gęstej śmietany
4. 3 dag świeżych drożdży
5. Mały słoiczek konfitury (na przykład wiśniowej)
6. 1 jajko
7. Cukier puder do posypania

WYKONANIE:

Rozkruszyć drożdże i połączyć z mąką. Dodać masło i śmietanę, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę i włożyć do dużego naczynia z zimną wodą. Gdy kula ciasta wypłynie na powierzchnię, wyjąć ją na posypaną mąką stolnicę i podzielić na kilka mniejszych części. Każdą z części rozwałkować na grubość około pół centymetra i wykrawać ostrym nożem kwadraty o boku mniej więcej siedem centymetrów. W rogu każdego kwadratu nakładać konfiturę i zwinąć wyginając brzegi w kształcie rogalika.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i układać na niej ciastka. Każdy rogalik posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić blachę do nagrzanego (190 stopni) piekarnika na około 20 minut (aż się zarumieni). Posypać cukrem pudrem po wyjęciu z piekarnika.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Domowa zupa cebulowa

    Obecnie na rynku posiadamy bardzo dużo gotowych zup, które możemy kupić w torebeczkach. Wiadomo, że jednak takie zupki nie dostarczają nam żadnych składników odżywczych i są do tego kaloryczne i niezbyt pożywne. Oczywiście bardzo popularna zupa wśród tych, które możemy zakupić w postaci instant, to zupy cebulowe, które oczywiście same w sobie raczej w ogóle…

  • Pils Noteckie (Browar Czarnków)

    Oto kolejny z czarnkowskich „maluchów”. Gęsta kremowa piana, ciemnozłoty kolor, drobniutkie bąbelki łagodnie unoszące się z dna – to obraz po nalaniu do szklanki. Świeży, słodowy zapach. W smaku goryczka przełamana wyrazistym słodem, lekki karmel i coś kwaskowatego w tle. Z czasem robi się coraz bardziej goryczkowe, gorzkie wręcz. Nie za bardzo mi to podchodzi….