Zdrowa kuchnia

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Off 16

Składniki:

1. Pół kilograma mięsa mielonego (drobiowego)
2. 2 cebule
3. 2 ząbki czosnku
4. 1 jajko
5. Olej
6. Puszka krojonych pomidorów
7. 2 łyżki tartej bułki
8. Zioła prowansalskie
9. Cukier
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Cebulę i czosnek obrać. Jedną cebulę i jeden ząbek czosnki drobniutko posiekać i dodać do mielonego mięsa. Wbić jajko, wsypać tartą bułkę, wlać 2 łyżki zimnej wody, doprawić do smaku solą, ziołami i pieprzem i dokładnie wyrobić gładką masę. Na patelni rozgrzać olej; formować małe kuleczki z mięsa i obsmażać na gorącym oleju.
Drugą cebule i drugi ząbek czosnku zeszklić na patelni i dodać pomidory wraz z zalewą, zagotować. Przyprawić i gotować aż sos trochę zgęstnieje. Włożyć do sosu mięsne kulki i jeszcze chwilkę gotować.
Podawać na przykład z makaronem wstążki posypane ostrym żółtym serem i udekorowane świeżymi ziołami na przykład bazylią.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)

    Piwa w bączkach mają w sobie coś takiego, że lepiej mi smakują od tych w półlitrowych butelkach. Ciekawe czy ta prawidłowość sprawdzi się też w przypadku Łomży Wyborowej? Noteckie jest ciągle wzorcem nie do pobicia w tym segmencie, jednak Łomża Niepasteryzowane, która pojawiła się w ubiegłym roku, miło mnie zaskoczyła. Nalewam więc Wyborową (nazwa cokolwiek…

  • Jak zrobić piwo domowe? Instrukcja

    Lubisz piwo? No raczej, bo pewnie by Cię tu nie było. Szukasz w piwie czegoś więcej? Najwyraźniej, bo interesuje Cię alternatywa dla zwykłego sklepowego piwa. Zastanawiasz się jak zrobić piwo domowe? No to dobrze trafiłeś. To bierzemy po łyku i zapraszam Cię do zapoznania się z moją instrukcją. Etap pierwszy – zacieranie Na pytanie „jak…