Zbliżało się lato, więc pomyślałem, że może uda mi się zrobić coś rześkiego, mocno nagazowanego, niezbyt alkoholowego. Przeszukałem zasoby internetów i trafiłem na opis belgijskiego piwa w stylu Saison. Pasowało idealnie. Zrobiłem je, więc w domowym zaciszu. Aromat kolendry skutecznie odstraszył mnie od tego stylu, ale rodzince smakowało bardzo. Chciałem zatem je lekko zmodyfikować i zrobić po raz drugi specjalnie dla nich. Jak wyglądała produkcja? Czytjacie…
Zacieranie
Woda: 15,5 L
Dogrzanie do 66 st. C.
Czas: 50 minut w 63 st. C.
W tym czasie przygotowałem sobie 16 g limonki, 50 g skórki pomarańczy oraz nastawiłem wodę do wysładzania. dokładnie 13 L, które potem uzupełniłem chyba dodatkowo 2-3 L. Musiała osiągnąć 78 st. C.
Po 55 minutach od początku zacierania, kandyzowałem wcześniej przygotowane skórki.
Podgrzałem zacier do 72 st. C. i potrzymałem solidnie 20 minut.
Filtrowanie
Przelałem spokojnie do fermentora młóto. Pierwsze 3 litry z przedniej brzeczki zlałem do osobnego garnka i potem już filtracja poszła z górki.
Warzenie
Gotowanie zacząłem z chmielem Trisskel. Wrzuciłem 25 g przy 85 st. C. na godzinę.
Chmiel Strisselspalt 20 g po 45 minutach.
Skórki pomarańczy oraz limonki do kotła poszły na 10 minut przed końcem.
Kolejne 20 g Strisselspalta doszły po 55 minutach. W tym samym momencie 500 g cukru kandyzowanego.
Na 2 minuty przed końcem dosypałem 12 g kolorowego pieprzu.
Drożdże piwne
Po ostudzeniu do 21 st. C. zapodałem drożdże Danstar Saison.
Fermentacja piwa
Na burzliwej stało 8 dni w temperaturze 20-22 st. C. Na cichej natomiast tydzień w temperaturze 22-23 st. C.
Do refermentacji dodałem cukru 6 g / L.
Wrażenia ogólne
Piwo było nieco mniej kolendrowe, ale to był mój cel. W aromacie bardziej cytrusowe, gdzieś na tyle w tle z lekką nutą tej kolendry. W smaku wyczuwalny smak pieprzowy z orzeźwiającymi cytrusami, które wzmacniało mocne nasycenie piwa. W takiej wersji nawet ja się skusiłem na kilka łyków.
Pozostałe nasze teksty:
- Faszerowana szynka
- Pożywne zupy
- Nowa adresy nie zyskały popularności
- Dzikie kulinaria
- Altbier (Browar Jabłonowo)
- Szanujesz swoje zdrowie?
- Medycyna w służbie zdrowia
- Jabłko w Piwie (Browar Kormoran)
- Nie umieścisz porno w chmurze Microsoftu
- Nasze włosy
- Projekt technologiczny lokalu gastronomicznego cena
- Zawiercie Bursztynowe (Browar na Jurze)
- Marston’s Old Empire
- Potrawka z kurczaka
- Ziele angielskie.
Menu:
-
-
Anteny UMTS: Przewodnik po Technologii Komunikacyjnej Nowej Generacji
23 listopada 2023 By admin -
Kamera Dania w Kopenhadze: Miejsce, Gdzie Kreatywność Spotyka Rozrywkę
21 października 2023 By admin -
Jakie prędkości są potrzebne do strumieniowania w 4K?
25 sierpnia 2023 By admin -
-
Cytrynówka Bodzia
30 listopada 2016 By admin -
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
24 listopada 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
24 czerwca 2018 By admin
-
Problemy z nadwagą?
10 marca 2016 By admin -
Medycyna w służbie zdrowia
10 marca 2016 By admin -
Zadbaj o siebie i swój organizm
10 marca 2016 By admin -
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Losowe artykuły:
-
24 listopada 2018 Perła Export (Perła Browary Lubelskie)
Sztandarowy wyrób lubelskiego browaru należy do kategorii śmierdzieli. To znaczy, ups, sorry, miało być: piw mocno chmielonych. Po zdjęciu kapsla w nos uderza monstrualnie intensywny smrodek tzw. skunksa, niemal tak mocny jak w opisywanym niedawno Vaclavie. Nie wiem jak można lubić ten aromat, mnie się to kojarzy z czymś gumowym. Producenci zwykle charakteryzują takie piwa…
-
7 stycznia 2023 Sposoby na kurki
Zbierając kurki w lesie bardzo łatwo je znaleźć i odróżnić od innych grzybów. Sezon na nie rozpoczyna się w czerwcu a kończy się w październiku. Mamy sporo czasu by cieszyć się ich smakiem. Kurki są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Ich niezwykły, delikatny smak i aromat doskonale komponuje się z mięsami, makaronami. Wyborne są też…
Kategorie
- Artykuły gościnne (9)
- Blog (165)
- Etykiety na piwo domowe (28)
- Festiwal dobrego piwa (28)
- Jak zrobić piwo (39)
- Jak zrobić własne piwo (27)
- Piwo tesco (27)
- Piwowar domowy (26)
- Skrzynka na piwo (26)
- Słodownia Strzegom (25)
- Tesco piwa (26)
- Transporter do piwa (26)
- Zdrowa kuchnia (153)