Skrzynka na piwo

Jabłko w Piwie (Browar Kormoran)

Off 46
Jabłko w Piwie (Browar Kormoran)
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Mając w pamięci udany start owocowej serii Kormorana w postaci Wiśni w Piwie (nie zrecenzowałem jej, ale pijam od czasu do czasu), byłem dość pozytywnie nastawiony do piwa o smaku jabłkowym.

Przeglądając opinie innych, doszedłem do wniosku, że powinno mi smakować. Podkreślano w nich przede wszystkim orzeźwiająco kwaskowaty, jabłkowy smak. Cóż, w moim przypadku było trochę inaczej. Ale nie uprzedzajmy faktów.

Piwo nalewa się z bardzo ładną i dość trwałą pianą, która zostawia obfite firany na szkle. Kolor to ciemne złoto. Zapach bardzo nikły, ani jabłkowy, ani piwny. Pierwszy łyk i… gdzie ten sok z pięciu (!) odmian jabłek? Albo coś mi się popsuło w kubkach smakowych, albo mam jakąś nieudaną warkę, albo zmieniła się receptura. Opcję pierwszą po namyśle wykreśliłem, inne smaki odczuwam J Jakie wrażenia po kilku kolejnych łykach? Słodycz, cukier, daleki posmak soku jabłkowego i to z tych mocno dosładzanych. Piwo praktycznie niekwaśne. Bardzo słaba goryczka, wzmacnia się trochę pod koniec. W miarę utraty gazu Jabłko w Piwie staje się coraz bardziej męczące i tylko czekam, kiedy to się wreszcie skończy.

Wiśnia w Piwie jest piwem udanym, o wyraźnym i nielandrynkowym smaku. W przypadku wersji jabłkowej coś w olsztyńskim browarze nie poszło jak trzeba. Może to chwilowe problemy z uzyskaniem zamierzonego smaku, muszę jednak ocenić zgodnie z moimi obecnymi odczuciami. Czyli nie najlepiej. Poprawcie się!

==Radar==

Alkohol: 4,5%, ekstrakt: 14% wag.
Cena: 4,70 zł

Ocena: 5,5/10

+ poszaleli z tymi odmianami jabłek…

– …szkoda, że nie przekłada się to na smak
– zawiera cukier, za słodkie
– cena

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Mastne strikes again!

    Dobre wieści z Grupy Żywiec – po entuzjastycznym przyjęciu obu warek warzonego w cieszyńskim Browarze Zamkowym piwa Mastnego (sprzedało się wszystkie 250 tys. butelek), zapadła decyzja o dalszej produkcji tego znakomitego trunku. Oto co można przeczytać w komunikacie GŻ: „Mastne zostało już uwarzone i obecnie leżakuje w piwnicach Brackiego Browaru Zamkowego w temp. ok. 2-3…

  • Kuchnia czeska

    Kuchnia czeska W czeskiej kuchni można poczuć austrowęgierskie wpływy. Również fakt, że przez długi czas Czechy nie były samodzielnym państwem, lecz częścią Czechosłowacji nie jest bez znaczenia. Kolejny raz historia odcisnęła swój ślad na jednej z najbardziej pociągających sztuk – sztuce kulinarnej. Kuchnia czeska nie należy do najlżejszych, ale ze względu na swój oryginalny smak…