Zdrowa kuchnia

Niby gołąbki

Off 17

Składniki:

1. 1 kilogram włoskiej kapusty
2. Pół kilograma mieszanego mięsa mielonego
3. 1 szklanka ryżu
4. 3 jajka
5. 3 łyżki kaszy manny
6. 3 łyżki mąki pszennej
7. 3 łyżki oliwy
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Kapustę umyć, osączyć i drobno pokroić. Posypać solą i odstawić, aby puściła sok.
Ryż ugotować z dodatkiem 1 łyżki oliwy.
Jajka wybić do miseczki i dokładnie roztrzepać.
Kapustę odcisnąć z soku, przełożyć do miski, dodać mielone mięso, wystudzony ryż, kaszę mannę i roztrzepane jajka. Całość doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie wyrobić na gładką masę.
Wilgotnymi dłońmi formować owalne gołąbki, obtaczać je w mące i obsmażyć na złoty kolor. Usmażone ułożyć w garnku i zalać wodą, żeby troszkę je nakryła. Dusić na malutkim ogniu około pół godziny. Podawać z warzywami.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Beer Geek Madness North Side – bądź gotowy!

    Przed nami 5. edycja Beer Geek Madness North Side. Dla mnie będzie to drugi raz i mam kilka przemyśleń oraz porad dla tych, którzy udają się tam pierwszy raz lub ewentualnie dla tych, którym uciekły szczegóły. Pan nie stał w tej kolejce Przyjdę wcześniej, to nie będę stał w kolejce. Bull shit! I co, zamierzasz…

  • Kuchnia węgierska

    Kuchnia węgierska Morze w środku lądu – tak właśnie prezentuje się w naszych wyobrażeniach największe jezioro Europy Środkowej, Balaton. Węgry stanowią skarbnicę ryb słodkowodnych. Największą sławę uzyskała odmiana sandacza nazywana fogas. Pysznie przyrządzona szybko znika z talerzy. Rybka prosto z Balatonu jest podawana np. w formie duszonej z kiszoną kapustą, pieczona na ruszcie lub po…