Zdrowa kuchnia

Parówkowy przysmak

Off 40

Składniki:

1. 60 dag mięsa mielonego ( mieszanego)
2. 6 cienkich parówek
3. 6 liści młodej kapusty
4. 1 szklanka mleka
5. 1 bułka kajzerka
6. 1 cebula
7. 1 jajko
8. 3 łyżki oleju
9. Świeża zielona pietruszka
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Liście młodej kapusty umyć i włożyć na 2 minuty do wrzątku i blanszować. Przelać zimną wodą i dokładnie osuszyć. Bułkę kajzerkę namoczyć w mleku.
Parówki obrać z osłonek i zawinąć w liście z kapusty.
Cebulę obrać i drobniutko posiekać. Połączyć z mięsem mielonym. Dodać odciśniętą namoczoną kajzerkę i jajko, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie wyrobić na gładką masę. Wyrobioną masą oblepić parówki w kapuście i uformować podłużne klopsiki.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim klopsy. W trakcie smażenia często obracać, aby usmażyły się równomiernie. Podawać z młodymi ziemniakami i na przykład młodą marchewką. Przed podaniem udekorować gałązkami zielonej pietruszki.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Łaskie Żywe (Browar Koreb)

    Mój pierwszy raz z piwem z browaru w Łasku nastąpił za pośrednictwem stoiska z wyrobami regionalnymi w pasażu centrum handlowego. Na stoisku było 5 gatunków piwa w butelkach półlitrowych i oraz coś w wielgachnym gąsiorku. Do tego dwa kufle – mały i duży. Kupiłem dwa piwa na próbę (ceny jak w pubie) – dziś przedstawiam…

  • HEROLD PSZENICZNY

    HEROLD PSZENICZNY Rodzaj piwa: jasne pszeniczne (svetly kvasnicowy lezak) Zawartość alkoholu: 5,0% Zawartość ekstraktu: ?% Skład: woda, słód pszeniczny,słód jęczmienny, drożdże , chmiel Cenna: 5,20 zł ( butelka ) temperatura spożycia: pokojowa   Zachęcony pozytywnymi doznaniami z degustacji poprzedniego Herolda zakupiłem sobie dzisiaj kolejnego: pszenicznego. Tak jak wspominałem wcześniej wybór był duży więc martwiłem się,…