Zdrowa kuchnia

BRUKSELKA Z KIEŁBASĄ

Off 33

SKŁADNIKI:

1. 50 dag brukselki (może być mrożona)
2. 20 dag kiełbasy toruńskiej (lub podobnej)
3. 2 łyżki oleju
4. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
5. 1 łyżka mąki
6. 3 szklanki buliony (może być z kostki)
7. 3 ząbki czosnku
8. 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
9. Słodka mielona papryka
10. 5 ziemniaków
11. Cukier, sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę.
Czosnek i cebulę obrać. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić ziemniaki i rozgnieciony czosnek, przesmażyć. Po jakimś czasie dodać przecier pomidorowy, posypać mąką,zamieszać i zasmażyć; dodać bulion i zagotować, dodać brukselkę i gotować około 20 minut na małym ogniu.
Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w paseczki, dodać do brukselki, całość przyprawić słodką mieloną papryką, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz szczyptą cukru. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką. Podawać z bagietką.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Spożywaj czekoladę

    Spożywaj czekoladę Jeśli chodzi o osoby młode, jak i starsze, to lekarze zalecają im spożywanie czekolady. Dostrzegają oni wiele zalet tego wspaniałego produktu, który obecnie bez problemu możemy dostać w pierwszym lepszym sklepie. A gdybyśmy skupili się na jej zaletach, to warto na sam początek wskazać, że zawiera bardzo dużo węglowodanów, magnezu, potasu, żelaza. Choć…

  • Namysłów Niepasteryzowane (Browar Namysłów)

    Nie mam zbyt wysokiego mniemania o wytworach browaru w Namysłowie, jednak obok tak dopracowanej wizualnie i tak napakowanej marketingowym bełkotem butelki przejść obojętnie nie mogłem. Trzeba przyznać, że projektanci się postarali. Flaszka wygląda efektownie, przyciąga wzrok starannie dobranymi elementami graficznymi (spójrzcie na tę tłoczoną „enkę”), a przy tym pozostaje „old fashion”, wzbudza zaufanie tradycjonalistycznym dizajnem….