Zdrowa kuchnia

BOSTOŃSKA FASOLKA

Off 19

SKŁADNIKI:

1. 35 dag białej drobnej fasolki
2. 3 łyżki koncentratu pomidorowego
3. 1 łyżka suszonej gorczycy
4. 1 łyżka miodu
5. 2 łyżki octu winnego
6. Pół łyżeczki sosu Worcester
7. 1 łyżeczka brązowego cukru
8. 6 ? 8 ząbków czosnku
9. 2 cebule
10. 35 dag boczku
11. Posiekana zielona pietruszka (lub inne świeże zioła)
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Poprzedniego dnia opłukać dokładnie fasolkę i namoczyć na całą noc.
Następnego dnia fasolkę odlać, wrzucić do rondla, zalać nową porcję wody i zagotować i dusić na małym ogniu przez pół godziny. Fasolkę odcedzić, ale nie wylewać wody, w której się gotowała.
Boczek umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Do żaroodpornego naczynia włożyć fasolkę, pokrojony boczek, cebulę i czosnek, dodać ocet winny i sos Worcester, przecier pomidorowy i miód a także gorczycę i cukier, wszystko doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wmieszać. Zalać dwoma szklankami wody z gotowania fasolki i szczelnie przykryć. Piekarnik nagrzać do 150 stopni Celsjusza i wstawić danie na około 2 godziny. Podawać posypane zieloną pietruszką z grzankami lub chrupkim pieczywem.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Boss Pils (Browar Witnica)

    Jedno z najbardziej niedocenionych polskich piw. Bossa w wersji pils poznałem kilka miesięcy temu w Polo Markecie – kosztował wtedy szokujące 0,99 zł (+ kaucja) i był sprzedawany w smukłych butelkach 0,33 l. Potem zniknął, by znów się pojawić, tym razem w bączkach, za cenę niewiele wyższą. Z niepokojem obserwuję agonię tego piwa we wspomnianym…

  • Pełnowartościowe posiłki

    Pełnowartościowe posiłki Mówi się, że jesteśmy tym, co jemy. Bez wątpienia jest w tym naprawdę dużo prawdy. Jedzenie ma bowiem wpływ na nasze zdrowie, na samopoczucie i na nasz wygląd. Z pewnością ci, którzy odpowiednio się odżywają, mają znacznie lepszą skórę, włosy, paznokcie i ogólnie są w znacznie lepszej kondycji. Dlatego też warto byłoby zrobić…