Zdrowa kuchnia

GULASZ Z KURCZAKA NA OSTRO

Off 26

SKŁADNIKI:

1. 1 podwójna pierś z kurczaka
2. 1 duży por
3. Pół litra śmietany 18 %
4. Pół kilograma zielonego groszku mrożonego
5. 2 płaskie łyżki przyprawy curry
6. 1 łyżka posiekanych listków kolendry
7. Oliwa do smażenia

WYKONANIE:

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w dosyć sporą kostkę. Pora oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojonego pora i szybko przesmażyć, gdy por będzie już szklisty dodać mięso z pokrojonej piersi kurczaka i obsmażyć na złocisty kolor.
Mrożony groszek ugotować w osolonej wodzie.
Na mięso wylać śmietanę i wsypać przyprawę curry; dokładnie wymieszać i dołożyć odcedzony groszek i delikatnie mieszając podgrzewać jeszcze chwilę. Każdą porcję już na talerzu posypać grubo posiekanymi listkami kolendry.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Paulaner Hefe-Weissbier Naturtrueb (Paulaner Brauerei, Niemcy)

    Nazwa Paulaner jest właściwie synonimem klasycznego niemieckiego piwa pszenicznego. Ostatnio jakby bardziej dostępnego i przystępnego cenowo w naszym kraju, dzięki objęciu dystrybucji przez Grupę Żywiec. Udało mi się kupić butelkę za 5 zł, co jest znaczącym postępem w porównaniu z cenami sięgającymi w marketach nawet 6,50. Przejdźmy do degustacji. Już pierwsze wrażenie jest pozytywne; po…

  • Sobotnia randka z krafciarami

    W ubiegłym tygodniu byłem w Berlinie na największych targach turystycznych świata. Trzy dni poza domem, a żyć jakoś trzeba. Wiadomo jak to jest z Niemkami. No po prostu trudno trafić na takie, które by odpowiadały. Tym razem również wpadały mi w ręce jedynie takie pospolite, wyjałowione koncerniaki, ale po powrocie do kraju czekała już na…