Zdrowa kuchnia

KOCIOŁEK PO MEKSYKAŃSKU

Off 17

SKŁADNIKI:

1. 2 cebule
2. 4 ząbki czosnku
3. Puszka czerwonej fasoli
4. 2 puszki pomidorów
5. 3 duże łyżki kukurydzy z zalewy
6. Pół kilograma mielonej wołowiny
7. 1 łyżeczka kminu rzymskiego
8. Papryczka chili
9. Oliwa do smażenia
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Cebule i czosnek obrać, cebule pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę, zeszklić a po chwili dołożyć czosnek. Papryczkę chili oczyścić, umyć i drobno posiekać, dodać do rondla, wymieszać. Mięso rozgnieść widelcem i dołożyć do warzyw przesmażyć na dużym płomieniu. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, podlać szklanką wody, dołożyć pomidory z puszki (bez skórki) i dusić wszystko około godziny, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dołożyć osączoną fasolę i kukurydzę, zamieszać i jeszcze chwilę dusić.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa – ja będę

    Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa – przed nami 7. edycja tej imprezy, która odbędzie się w dniach 10-12 czerwca. Miejsce? Wiadomka – Stadion Miejski, ten wielki, co na Euro był budowany. Powiem od razu, że naprawdę warto! W tamtym roku było tak… Ubiegłoroczna edycja była moją pierwszą i co tu dużo mówić, zaliczyłem w piątek niezły…

  • Popularne kompoty z owoców

    Popularne kompoty wszystkim kojarzą się z latami dziecięcymi, kiedy to zbierało się owoce z naszych ogrodów i biegło z całym kubeczkiem do naszych mam lub też babć, które później wyczarowywały z nich przepyszne kompoty, które my jako dzieci bardzo lubiliśmy pić i wyjadać z nich wszystkie owoce. Takie kompoty są oczywiście nie tylko smaczne, ale…