Zdrowa kuchnia

KOCIOŁEK PO MEKSYKAŃSKU

Off 17

SKŁADNIKI:

1. 2 cebule
2. 4 ząbki czosnku
3. Puszka czerwonej fasoli
4. 2 puszki pomidorów
5. 3 duże łyżki kukurydzy z zalewy
6. Pół kilograma mielonej wołowiny
7. 1 łyżeczka kminu rzymskiego
8. Papryczka chili
9. Oliwa do smażenia
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Cebule i czosnek obrać, cebule pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę, zeszklić a po chwili dołożyć czosnek. Papryczkę chili oczyścić, umyć i drobno posiekać, dodać do rondla, wymieszać. Mięso rozgnieść widelcem i dołożyć do warzyw przesmażyć na dużym płomieniu. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, podlać szklanką wody, dołożyć pomidory z puszki (bez skórki) i dusić wszystko około godziny, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dołożyć osączoną fasolę i kukurydzę, zamieszać i jeszcze chwilę dusić.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Łomża Miodowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)

    Moda na piwa z dodatkiem miodu nabiera już charakteru epidemii. Każdy mały i średni browar ma ambicję posiadania takiego piwa w swojej ofercie. Trend zauważają również koncerny i tak oto do Łomży „niepasteryzowanej” dołącza Łomża miodowa. W wersji limitowanej, a więc koncern Royal Unibrew zapuszcza kontrolnego żurawia, czy piwo się przyjmie na rynku. Myślę, że…

  • Łaskie Żywe (Browar Koreb)

    Mój pierwszy raz z piwem z browaru w Łasku nastąpił za pośrednictwem stoiska z wyrobami regionalnymi w pasażu centrum handlowego. Na stoisku było 5 gatunków piwa w butelkach półlitrowych i oraz coś w wielgachnym gąsiorku. Do tego dwa kufle – mały i duży. Kupiłem dwa piwa na próbę (ceny jak w pubie) – dziś przedstawiam…