Zdrowa kuchnia

CUKINIOWE LECZO

Off 16

SKŁADNIKI:

1. Jedna większa lub dwie mniejsze cukinie
2. Jeden średni bakłażan
3. Jedna czerwona papryka
4. Jedna żółta papryka
5. Dwie cebule
6. Dwa ząbki czosnku
7. Jedna łyżka masła
8. Oliwa
9. 4 pomidory
10. Tymianek, prowansalskie, cząber, natka
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Cukinię i bakłażana oczyścić, bakłażana pokroić w półplasterki, posolić, odłożyć na sito, aby wytworzony sok ściekł (20 minut). Cukinię pokroić w plastry; cebulę obrać i pokroić w piórka; czosnek przecisnąć przez praskę.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w grube paski. Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać masło i trochę oliwy, wrzucić cebulę, czosnek, paprykę i bakłażana a na końcu cukinię i pomidory. Dusić wszystko około 10 minut, aby trochę zmiękły. Doprawić do smaku solą i ziołami.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Grubość mielenia kawy a wpływ na smak

    Kawa jest jednym z najbardziej popularnych napojów na całym świecie. Wielu z nas zaczyna dzień od filiżanki gorącej kawy, która pobudza zmysły i dodaje energii. Jednakże, wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że smak kawy zależy nie tylko od gatunku kawy, ale również od jej grubości mielenia. W tym artykule omówimy wpływ grubości mielenia kawy…

  • Lipcowe Niepasteryzowane (Browar Jagiełło)

    Tego typu piwa najlepiej wchodzą na rozgrzany organizm. Ważna jest gasząca pragnienie goryczka i mniejsza objętość butelki – w sam raz, żeby uzupełnić płyny, a nie przepełnić pęcherza. W takiej roli doskonale sprawdza się Noteckie, jak będzie z Lipcowym? Ja to umiem nalać! W kilku recenzjach spotkałem się z zarzutem, że piwo słabo się pieni,…