SKŁADNIKI:
1. 4 szklanki mąki pszennej
2. 1 niepełna szklanka cukru
3. ? szklanki ciepłego mleka
4. 3 dag świeżych drożdży
5. 4 łyżki cukru pudru
6. 3 żółtka
7. 1 torebka cukru waniliowego
8. Pół kilograma śliwek węgierek
9. 2 jabłka
WYKONANIE:
Zrobić kruszonkę: połowę masła posiekać z cukrem pudrem i pół szklanki mąki, następnie szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki.
Rozetrzeć drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i mlekiem, dosypać 4 łyżki mąki i wymieszać, odstawić, aby drożdże ?ruszyły? w ciepłe miejsce na pół godziny.
Resztę masła roztopić i wystudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i resztą cukru, dodać do rozczynu razem z resztą mąki i wyrobić gładkie ciasto; pod koniec wlać rozpuszczone masło i jeszcze raz zagnieść. Odstawić, aby wyrosło.
Owoce umyć, śliwki wypestkować, jabłka pokroić w dosyć dużą kostkę.
Wysmarować formę (lub wyłożyć papierem do pieczenia); przełożyć na nią ciasto i rozciągnąć na całą powierzchnie blachy; ułożyć owoce i posypać zrobioną wcześniej kruszonką. Piec przez 45 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Pozostałe nasze teksty:
- Szkło w kuchni Warszawa
- Cornelius Koźlak (Sulimar)
- Półwytrawne wino portugalskie
- Koreb Miodowe (Browar Koreb)
- Beer Geek Madness 5 – warto było
- Piwo Siła w walce z rosyjskim agresorem
- Wiśnia w Piwie (Browar Kormoran)
- Odrzut z eksportu (Browar Gontyniec)
- Barista na targi Ełk
- Poradnia psychologiczna Kielce
- Pieczeń z papryką
- Typowe, oryginalne paryskie przysmaki
- Jakie prędkości są potrzebne do strumieniowania w 4K?
- Paulaner Hefe-Weissbier Naturtrueb (Paulaner Brauerei, Niemcy)
- Portal medyczny
Menu:
-
-
Anteny UMTS: Przewodnik po Technologii Komunikacyjnej Nowej Generacji
23 listopada 2023 By admin -
Kamera Dania w Kopenhadze: Miejsce, Gdzie Kreatywność Spotyka Rozrywkę
21 października 2023 By admin -
Jakie prędkości są potrzebne do strumieniowania w 4K?
25 sierpnia 2023 By admin -
-
Cytrynówka Bodzia
30 listopada 2016 By admin -
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
24 listopada 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
24 czerwca 2018 By admin
-
Problemy z nadwagą?
10 marca 2016 By admin -
Medycyna w służbie zdrowia
10 marca 2016 By admin -
Zadbaj o siebie i swój organizm
10 marca 2016 By admin -
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Losowe artykuły:
-
24 października 2018 Svyturys Ekstra Draught (Svyturys, Litwa)
Niepasteryzowane, „prosto z beczki” z Litwy – czy jest warte dodatkowych złociszy opłaty importowej? Bardzo jasne, słomkowe. Intensywnie nagazowane, buzujące. Piana średnio obfita, ale dość trwała. Zapach intensywnie chmielowy, charakterystyczny dla piw świeżych. W smaku wyczuwam w pierwszej chwili mocną goryczkę, która po chwili zostaje złagodzona przez muśnięcie słodu. Jednak odrobina wytrawnej goryczy pozostaje w…
-
24 lutego 2019 WRCLW Barley Wine o tak!
Mówią, że świat taki niedobry, że wokół czai się tylko zło, zawiść, zemsta i takie tam, a ja od jakiegoś czasu mam wrażenie, że przynajmniej w moim otoczeniu jest naprawdę miło. Na przykład ostatnio jeden z moich nowych sąsiadów – DziQ sprezentował mi od serca buteleczkę WRCLW Barley Wine z Browaru Stu Mostów, czyli piwa,…
Kategorie
- Artykuły gościnne (9)
- Blog (165)
- Etykiety na piwo domowe (28)
- Festiwal dobrego piwa (28)
- Jak zrobić piwo (39)
- Jak zrobić własne piwo (27)
- Piwo tesco (27)
- Piwowar domowy (26)
- Skrzynka na piwo (26)
- Słodownia Strzegom (25)
- Tesco piwa (26)
- Transporter do piwa (26)
- Zdrowa kuchnia (153)