Składniki:
1. Pół kilograma mięsa mielonego
2. 1 duża cebula
3. 3 łyżki bułki tartej
4. 1 jajko
5. 1 łyżka masła
6. 2 szklanki bulionu (może być z kostki)
7. Sok wyciśnięty z jednej cytryny
8. Pół szklanki śmietany
9. 2 łyżki mąki pszennej
10. Szczypta gałki muszkatołowej
11. 1 pęczek koperku
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Cebulę obrać i drobniutko posiekać. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę. Wystudzić. Do mięsa mielonego dodać jajko, bulkę tartą i cebulę; doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyrobić na gładką masę i odstawić na piętnaście minut w chłodne miejsce.
Zwilżyć dłonie zimną wodą i formować niewielkie okrągłe klopsiki (troszkę większe niż orzechy włoskie). Deskę do krojenia oprószyć mąką i na niej układać zrobione pulpeciki.
Koperek dokładnie umyć pod bieżącą wodą, dobrze strzepnąć, aby usunąć jak najwięcej wody i drobno posiekać.
Bulion zagotować i do wrzącego wkładać pulpeciki (nie przerywać gotowania).Gotować około 10 minut od wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową.
Śmietanę wymieszać z mąką, dodać łyżkę gorącego bulionu i sok z cytryny. Intensywnie wymieszać a następnie wlać do bulionu, w którym gotowały się pulpety. Gotować kilka minut aż do zgęstnienia sosu. Włożyć do sosu pulpeciki i jeszcze chwilkę gotować. Na końcu wsypać koperek i wymieszać.
Pozostałe nasze teksty:
- Pieczeń z papryką
- Książęce Pszeniczne (Kompania Piwowarska)
- Regenerum do rzęs
- Karma dla szczeniaków shih tzu
- Jurajskie Jabłko z miętą (Browar na Jurze)
- Dieta wysokobiałkowa
- Okocim Premium Pils (Carlsberg Polska)
- Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
- GULASZ Z KURCZAKA NA OSTRO
- Dieta z indeksem glikemicznym
- Diavola pizza menu
- Krakowiak Miód-Malina (Browar Południe)
- Master Pils (Browar Głubczyce)
- Obołoń Switłe (Browar Obołoń, Ukraina)
- Lepszy kocioł 50 L
Menu:
-
-
Anteny UMTS: Przewodnik po Technologii Komunikacyjnej Nowej Generacji
23 listopada 2023 By admin -
Kamera Dania w Kopenhadze: Miejsce, Gdzie Kreatywność Spotyka Rozrywkę
21 października 2023 By admin -
Jakie prędkości są potrzebne do strumieniowania w 4K?
25 sierpnia 2023 By admin -
-
Cytrynówka Bodzia
30 listopada 2016 By admin -
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
24 listopada 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
24 czerwca 2018 By admin
-
Problemy z nadwagą?
10 marca 2016 By admin -
Medycyna w służbie zdrowia
10 marca 2016 By admin -
Zadbaj o siebie i swój organizm
10 marca 2016 By admin -
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Losowe artykuły:
-
25 listopada 2018 Raciborskie (Browar Zamkowy w Raciborzu)
„My piwo tworzymy, inni je produkują”. Butne hasło, ale czy nie na wyrost? Browar Zamkowy to doskonały przykład nowego trendu na rynku piwnym w Polsce. Zakłady, które upadły przed laty z powodu braku rentowności, odradzają się jak feniks z popiołów, wyciągają ze zbutwiałych kufrów (nawet jeśli istnieją tylko w wyobraźni marketingowców) stare receptury, wracają do…
-
24 lutego 2019 WRCLW Barley Wine o tak!
Mówią, że świat taki niedobry, że wokół czai się tylko zło, zawiść, zemsta i takie tam, a ja od jakiegoś czasu mam wrażenie, że przynajmniej w moim otoczeniu jest naprawdę miło. Na przykład ostatnio jeden z moich nowych sąsiadów – DziQ sprezentował mi od serca buteleczkę WRCLW Barley Wine z Browaru Stu Mostów, czyli piwa,…
Kategorie
- Artykuły gościnne (9)
- Blog (165)
- Etykiety na piwo domowe (28)
- Festiwal dobrego piwa (28)
- Jak zrobić piwo (39)
- Jak zrobić własne piwo (27)
- Piwo tesco (27)
- Piwowar domowy (26)
- Skrzynka na piwo (26)
- Słodownia Strzegom (25)
- Tesco piwa (26)
- Transporter do piwa (26)
- Zdrowa kuchnia (153)