Zdrowa kuchnia

Pulpeciki z białym sosem

Off 33

Składniki:

1. Pół kilograma mięsa mielonego
2. 1 duża cebula
3. 3 łyżki bułki tartej
4. 1 jajko
5. 1 łyżka masła
6. 2 szklanki bulionu (może być z kostki)
7. Sok wyciśnięty z jednej cytryny
8. Pół szklanki śmietany
9. 2 łyżki mąki pszennej
10. Szczypta gałki muszkatołowej
11. 1 pęczek koperku
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Cebulę obrać i drobniutko posiekać. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę. Wystudzić. Do mięsa mielonego dodać jajko, bulkę tartą i cebulę; doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyrobić na gładką masę i odstawić na piętnaście minut w chłodne miejsce.
Zwilżyć dłonie zimną wodą i formować niewielkie okrągłe klopsiki (troszkę większe niż orzechy włoskie). Deskę do krojenia oprószyć mąką i na niej układać zrobione pulpeciki.
Koperek dokładnie umyć pod bieżącą wodą, dobrze strzepnąć, aby usunąć jak najwięcej wody i drobno posiekać.
Bulion zagotować i do wrzącego wkładać pulpeciki (nie przerywać gotowania).Gotować około 10 minut od wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową.
Śmietanę wymieszać z mąką, dodać łyżkę gorącego bulionu i sok z cytryny. Intensywnie wymieszać a następnie wlać do bulionu, w którym gotowały się pulpety. Gotować kilka minut aż do zgęstnienia sosu. Włożyć do sosu pulpeciki i jeszcze chwilkę gotować. Na końcu wsypać koperek i wymieszać.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Raciborskie (Browar Zamkowy w Raciborzu)

    „My piwo tworzymy, inni je produkują”. Butne hasło, ale czy nie na wyrost? Browar Zamkowy to doskonały przykład nowego trendu na rynku piwnym w Polsce. Zakłady, które upadły przed laty z powodu braku rentowności, odradzają się jak feniks z popiołów, wyciągają ze zbutwiałych kufrów (nawet jeśli istnieją tylko w wyobraźni marketingowców) stare receptury, wracają do…

  • WRCLW Barley Wine o tak!

    Mówią, że świat taki niedobry, że wokół czai się tylko zło, zawiść, zemsta i takie tam, a ja od jakiegoś czasu mam wrażenie, że przynajmniej w moim otoczeniu jest naprawdę miło. Na przykład ostatnio jeden z moich nowych sąsiadów – DziQ sprezentował mi od serca buteleczkę WRCLW Barley Wine z Browaru Stu Mostów, czyli piwa,…