Zdrowa kuchnia

INDYK Z SOSEM SŁODKO ? KWAŚNYM

Off 24

SKŁADNIKI:

1. Pół kilograma piersi z indyka
2. 1 strąk zielonej papryki
3. 1 strąk czerwonej papryki
4. Puszka ananasa w kostkach
5. Pęczek dymki
6. Pół łyżeczki imbiru (lub kawałek świeżego)
7. 3 łyżki sosu sojowego
8. 1 łyżka miodu
9. 3 łyżki oleju
10. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
11. 2 łyżki octu winnego
12. Pół szklanki bulionu

WYKONANIE:

Papryki przekroić, usunąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w paski.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Dymkę umyć i pokroić w krążki.
Ananasa odsączyć z zalewy, czosnek i imbir obrać, zetrzeć na tarce.
Do rondelka wlać bulion, cztery łyżki zalewy z ananasa, sos sojowy, dwie łyżki oleju, miód, ocet, a następnie do rondla dodać imbir, czosnek i mąkę ziemniaczaną. Doprowadzić do zagotowania cały czas mieszając.
Pokrojone mięso z indyka zrumienić na pozostałym oleju, dodać ananasa i paprykę. Dodać sos i przez następne 5 minut dusić na małym ogniu.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • ŁDZ IPA na rozgrzewkę

    Pierwsza recenzja na blogu, choć kimże ja jestem, aby recenzować? Ano jestem przede wszystkim konsumentem piw kraftowych i mogę mieć swoje zdanie na temat tego, na co wydaję kasę. Na start wybrałem ŁDZ IPA. Dlaczego? Bo jakoś jestem po prostu smakoszem tego stylu oraz chciałem opisać coś, czego jeszcze nie próbowałem. Dużo różnych recenzji w…

  • Lepszy kocioł 50 L

    Dlaczego kocioł 50 L jest lepszy? Bo po prostu jest większy i dzięki temu można jednorazowo zrobić więcej domowego piwa. W ten oto sposób w sumie zawarłem cały tekst w dwóch zdaniach, ale może skusicie się na resztę. Zaczynając warzenie domowego piwa zdecydowałem się na kocioł o pojemności 30 L, a było to spowodowane głównie…