Zdrowa kuchnia

KAPUSTA Z RYŻEM

Off 28

SKŁADNIKI:

1. 1 szklanka ryżu
2. Pół główki białej kapusty
3. 25 dag kiełbasy
4. 1 łyżka koncentratu pomidorowego
5. 1 cebula
6. 2 ząbki czosnku
7. 2 łyżki oliwy
8. 15 dag żółtego sera
9. 3 szklanki bulionu (może być z kostki)
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Kapustę oczyścić z uszkodzonych liśćmi, opłukać, osuszyć i poszatkować.
Cebulę i czosnek obrać; cebulę posiekać, czosnek rozetrzeć z solą.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, zrumienić cebulę. Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę, dodać do rondla i podsmażyć. Dodać kapustę i bulion; dusić pod przykryciem.
Ryż opłukać, osączyć i dodać do rondla wraz z przecierem pomidorowym. Całość doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i roztartym czosnkiem. Przykryty bulionem ryż z warzywami i przyprawami dusić na małym ogniu pod przykrywką aż do miękkości.
Danie podawać posypane startym żółtym serem.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Moja deklaracja niekompetencji

    Od czasu do czasu pod moimi postami pojawiają się komentarze zarzucające mi brak kompetencji, nieznajomość podstawowych pojęć z dziedziny piwowarstwa, laickie podejście do opisywanych piw i tym podobne przywary amatora. O ile są to uwagi utrzymane w tonie przyjaznym lub neutralnym, pozostawiam je – nie jestem osobą, która reaguje jak jeż na każde słowo krytyki….

  • Browar Prost – dwa światy

    Nareszcie odwiedziłem wrocławski Browar Prost. Czy było warto? Czy jeszcze tam zajrzę? Co mnie zaskoczyło, a co rozczarowało? No to sprawdźmy. Wrocław to nie tylko Rynek Od jakiegoś czasu drażni mnie to, że wszystko co się dzieje w tym mieście, wszystkie fajne knajpki, restauracje itp. są i powstają w ścisłym centrum miasta. Wrocław to wręcz…