Zdrowa kuchnia

Temat na topie

Off 6
Temat na topie
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

W ciągu ostatnich miesięcy wyjątkowo popularnym tematem w Polsce stały się kulinaria. Rekordy oglądalności biją wszelkie programy dotyczące gotowania, zarówno te przedstawiające prawdziwych i znanych kucharzy, jak i dopiero rozpoczynających swoją ścieżkę kariery amatorów.

Co więcej, kucharze zawodowo zajmujący się gotowaniem stają się równie popularni, jak celebryci grający w serial czy występujący w popularnych reality shows. To ciekawe zjawisko związane jest według socjologów z faktem, że społeczeństwo staje się coraz bogatsze i może pozwalać sobie na wydawanie pieniędzy na najbardziej wysublimowane przyprawy i specjały kuchenne. Słowem – kulinaria rządzą obecnie w Polsce!

Jak grzyby po deszczu wyrastają markety specjalizujące się w regionalnych kuchniach świata, sprowadzające różnorodne produkty takie jak seitan, miso czy wodorosty nori. Próbujemy coraz więcej, coraz chętniej gotujemy w domu coś więcej, niż klasyczny rosół i schabowy z mizerią. To dobrze, ponieważ poszerzając granice naszego smaku, zwiększamy także granice swojego umysłu.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Zapiski: Saison

    Zbliżało się lato, więc pomyślałem, że może uda mi się zrobić coś rześkiego, mocno nagazowanego, niezbyt alkoholowego. Przeszukałem zasoby internetów i trafiłem na opis belgijskiego piwa w stylu Saison. Pasowało idealnie. Zrobiłem je, więc w domowym zaciszu. Aromat kolendry skutecznie odstraszył mnie od tego stylu, ale rodzince smakowało bardzo. Chciałem zatem je lekko zmodyfikować i…

  • Lubuskie Zielone (Browar Witnica)

    To nie żart, to piwo jest naprawdę zielone. I to łącznie z pianą! Niestety, browar nie zdradza, co odpowiada za ten śliczny kolorek. Jakiś bliżej nieokreślony „barwnik naturalny”. Martwi mnie też, że na etykiecie nie umieszczono pełnego składu, tylko wzorem koncerniaków informację, że piwo zawiera słód jęczmienny. Znaczy to, że zawiera też coś, czym browarnicy…