SKŁADNIKI:
1. 2 szklanki mąki pszennej
2. 3 łyżki masła
3. 5 żółtek
4. 1 ? 2 łyżki kwaśnej śmietany
5. 1 kieliszek mocnego alkoholu
6. Szczypta soli
7. Mąka do podsypania
8. Cukier puder do posypania
9. 2,5 szklanki oleju do smażenia
WYKONANIE:
Przesiać mąkę na stolnicę, dodać żółtka, masło, alkohol, szczyptę soli i tyle śmietany, aby zrobione ciasto było tak twarde jak na makaron. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić, a potem energicznie wybić wałkiem ciasto przez około 15 minut, aż na cieście zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza. Obite ciasto odstawić na godzinę w chłodne miejsce, aby sobie odpoczęło.
Po godzinie ciasto rozwałkować cieniutko na stolnicy podsypanej mąką. Z ciasta powycinać serduszka (z dziurką w kształcie serduszka w środku).
W rondlu rozgrzać olej i do bardzo gorącego (sprawdzić temperaturę wrzucając kawałek ciasta, jeśli szybko wypłynie na powierzchnię olej jest dostatecznie rozgrzany) wrzucać partiami serduszka i smażyć na złoty kolor z obu stron. Delikatnie wyjmować i układać na papierowym ręczniku, aby dobrze się osączyły. Po wystudzeniu przełożyć na paterę i oprószyć cukrem pudrem.
Pozostałe nasze teksty:
- Klasztorne piwo (Browar Jabłonowo)
- Grzybowa w najlepszym wydaniu
- Weihenstephaner Kristall Weissbier (Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, Niemcy)
- SIPA Mosaic 12 BLG – relacja z warzenia
- Bernard
- Przewlekle zatrucie alkoholem etylowym
- Kamera Dania w Kopenhadze: Miejsce, Gdzie Kreatywność Spotyka Rozrywkę
- Damm Lemon (Browar Damm, Hiszpania)
- Rehabilitacja dzieci Warszawa
- Diavola Garwolin
- Wyciskanie soków biała woda
- Pomysł na racuchy
- Trzy kolory: biały. Stephans Bräu Hefeweizen (Eichbaum Brauerei, Niemcy)
- Catering dietetyczny Poznań zryj zdrowo
- Kultowe flaczki po polsku
Menu:
-
-
Anteny UMTS: Przewodnik po Technologii Komunikacyjnej Nowej Generacji
23 listopada 2023 By admin -
Kamera Dania w Kopenhadze: Miejsce, Gdzie Kreatywność Spotyka Rozrywkę
21 października 2023 By admin -
Jakie prędkości są potrzebne do strumieniowania w 4K?
25 sierpnia 2023 By admin -
-
Cytrynówka Bodzia
30 listopada 2016 By admin -
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
24 listopada 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
24 czerwca 2018 By admin
-
Problemy z nadwagą?
10 marca 2016 By admin -
Medycyna w służbie zdrowia
10 marca 2016 By admin -
Zadbaj o siebie i swój organizm
10 marca 2016 By admin -
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Losowe artykuły:
-
25 lutego 2019 Twierdzowe Niepasteryzowane (Browar Zamkowy w Raciborzu)
Kolejne ciekawe piwo z Raciborza. Tym razem niepasteryzowane, co potwierdza krótki termin przydatności do spożycia (pamiętajcie, żeby nie kupować takiego piwa, jeśli w sklepie stoi na półce w temperaturze kilkunastu stopni – ma być w lodówce i już). Byłem ciekaw, czy oprócz nieco niższej zawartości alkoholu będzie się czymś różniło od prezentowanego w poprzednim poście…
-
24 czerwca 2018 Lwówek Książęcy po raz drugi (Browar Lwówek)
Pisanie o piwie jest zadaniem naprawdę trudnym. Nie tylko dlatego, że zamiast się zrelaksować podczas degustacji trzeba ciągle wytężać zmysły i zapamiętywać swoje wrażenia, aby je potem zapisać. Także – a nawet przede wszystkim – dlatego, że piwa się ciągle zmieniają i recenzja sprzed kilku miesięcy może stracić rację bytu. Doskonały przykład to Lwówek Książęcy….
Kategorie
- Artykuły gościnne (9)
- Blog (165)
- Etykiety na piwo domowe (28)
- Festiwal dobrego piwa (28)
- Jak zrobić piwo (39)
- Jak zrobić własne piwo (27)
- Piwo tesco (27)
- Piwowar domowy (26)
- Skrzynka na piwo (26)
- Słodownia Strzegom (25)
- Tesco piwa (26)
- Transporter do piwa (26)
- Zdrowa kuchnia (153)