SIPA Mosaic 12 BLG to piwo, które uwarzyłem jako warkę numer 18. Poszło zbyt łatwo i zbyt przyjemnie, więc się zastanawiam, czy na pewno wszystko zrobiłem prawidłowo krok po kroku.
Przygotowałem sobie recepturę w swoim kalkulatorku, surowce zakupiłem w tygodniu w TwojBrowar.pl, wymyłem i zdezynfekowałem sprzęt. Zależało mi na powtórzeniu niedawnego Mosaica, no może odrobinę ulepszonego. Stąd właśnie kolejna próba z sesyjną IPA. W moim maluszku, czyli 50 L kotle podgotowałem 25 litrów wody, wrzuciłem słód pilzneński do zacierania. Potem kontrolowałem temperaturę, bo zacierałem bardziej na wytrawnie niż na słodko. Wszystko w porządku. Zacierałem ponad 1,5 godziny, próba jodowa niemal wzorowa. Szaleństwo, przecież ja zawsze z przymrużeniem oka na tę próbę patrzyłem, a tym razem naprawdę no idealnie pomarańczowo na talerzyku.
Jest zaciesz… przepraszam – zacier, to mogłem przystąpić do filtrowania. Zdarzyło mi się już 2 razy kiedyś, że zapomniałem wężyka zamontować, ale tym razem nic z tych rzeczy. Młóto się ułożyło, spuściłem przednią brzeczkę i jazda z tym. Do wysładzania wykorzystałem bodaj 33 litry wody o temperaturze ok. 80 st. C. W sumie do kotła na warzenie trafiło 45 L.
Nachmieliłem w czasie gotowania Citrą, a Mosaic zostawiłem sobie na cichą. Pogotowało się to wszystko z 70 minut, potem wygrzew 15 minut oraz zlałem na chłodzenie do dwóch fermentorów. W tej warce nie wykorzystywałem mchu irlandzkiego do klarowania, ale starałem się po warzeniu zostawić w kotle jak najwięcej chmielu i nawet mi się to udało.
W wannie chłodziło się w sumie 4 godzinki, ale przetrzymałem, bo w międzyczasie pojechałem na zakupy. Po powrocie zapodałem gęstwę S-04. W momencie pisania tego tekstu już 24 h ponad po zapodaniu drożdży, nadal nie widzę oznak rozpoczęcia procesu fermentacji. Niemniej mam już doświadczenie z tymi grzybkami, więc wiem, że one nieco później zabierają się do roboty.
Poszło zatem gładko oraz sprawnie. Mam nadzieję, że efekt końcowy będzie też przyjemny. Póki co, zapraszam do obejrzenia krótkiego klipu. W czasie robienia piwa domowego nakręciłem kilka ujęć z poszczególnych etapów całego procesu. Możecie, więc podpatrzeć jak to u mnie wygląda. Przy okazji możecie zasubować mój kanał, bo będą się tam pojawiać kolejne produkcje wideo. Have a fun!
Pozostałe nasze teksty:
- Cornelius Ciemny Pszeniczny (Sulimar)
- A’la Grodziskie (PINTA/ Browar na Jurze)
- Ciekawy pomysł na własny biznes
- Rozkładana kanapa w pokoju dziennym
- Poczatkowe leczenie
- Obsługa gabinetu dentystycznego
- Termometr elektroniczny dla wygody
- Balonik to już oni nadmuchali
- SZARLOTKA Z BRZOSKWINIAMI
- Barista na targi Ełk
- Odporność
- Kirin Ichiban (v. brewed & bottled under license in UK)
- Pełnowartościowe posiłki
- Różne potrawy z mięsem w roli głównej
- Francuskie czerwone wino wytrawne
Menu:
-
-
Anteny UMTS: Przewodnik po Technologii Komunikacyjnej Nowej Generacji
23 listopada 2023 By admin -
Kamera Dania w Kopenhadze: Miejsce, Gdzie Kreatywność Spotyka Rozrywkę
21 października 2023 By admin -
Jakie prędkości są potrzebne do strumieniowania w 4K?
25 sierpnia 2023 By admin -
-
Cytrynówka Bodzia
30 listopada 2016 By admin -
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
24 listopada 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
24 czerwca 2018 By admin
-
Problemy z nadwagą?
10 marca 2016 By admin -
Medycyna w służbie zdrowia
10 marca 2016 By admin -
Zadbaj o siebie i swój organizm
10 marca 2016 By admin -
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Losowe artykuły:
-
24 kwietnia 2018 IPA Tesco na czeskich chmielach
Znacie markę Tesco Finest? To taka marka własna tej sieci, ale taka niby bardziej premium. Wkroczyła też już w nasz kraftowy świat. Z szerokiego wyboru stylów, sięgnąłem po… IPA Tesco. Zobaczę, czy to takie „premium”. Kilka dni temu byłem na zakupach, bo przecież wypłata przyszła, a żyć trzeba. Wiecie, tradycyjnie wózeczek przed sobą, alejka po…
-
8 lutego 2020 Leczo na szybko
Jak wiadomo leczo jest to danie, które wywodzi się z kuchni węgierskiej, która oczywiście charakteryzuje się przede wszystkim dodawaniem do wszystkich potraw bardzo dużej ilości papryki wszelkiego rodzaju. Papryka w naszym wydaniu w leczo na szybko może być zakupiona również z mrożonek, które także doskonale zastąpią nam tak klasyczną paprykę z naszych warzywniaków. Oczywiście do…
Kategorie
- Artykuły gościnne (9)
- Blog (165)
- Etykiety na piwo domowe (28)
- Festiwal dobrego piwa (28)
- Jak zrobić piwo (39)
- Jak zrobić własne piwo (27)
- Piwo tesco (27)
- Piwowar domowy (26)
- Skrzynka na piwo (26)
- Słodownia Strzegom (25)
- Tesco piwa (26)
- Transporter do piwa (26)
- Zdrowa kuchnia (153)