Zdrowa kuchnia

Dzikie kulinaria

1 204

Masz już dość ciągle tych samych produktów, w swojej kuchni, a kupowanie nowych, oryginalnych i mało w Polsce popularnych, jest bardzo drogie. Jeśli kulinaria to Twoja pasja, na pewno chętnie dasz się skusić na przygotowanie posiłku z dzikich roślin jadalnych.

Właściwie mamy ich do wyboru tyle, że na rynku pojawiło się już sporo literatury, dotyczącej tylko tego tematu. Jeśli myślisz poważnie o powrocie do starych przepisów naszych przodków, warto uzbroić się w kilka takich książek. Znajdziemy w nich nie tylko informacje co zbierać, ale także kiedy. W wielu z nich znajdują się także przepisy na najpopularniejsze potrawy.

Zbierać możemy bardzo wiele roślin, począwszy od znanych i cenionych również dzisiaj, takich jak jagody czy jeżyny, przez mniej popularne jak czarny bez czy pokrzywa, która choć powszechnie znana jest coraz rzadziej używana w kuchni, oraz wiele, wiele innych.

Wiele przepisów na potrawy z dzikich roślin znajdziemy także w Internecie. Warto powrócić do tych produktów, bo nie tylko są one smaczne, ale także posiadają wiele cennych składników odżywczych.

About the author / 

admin

1 Comment

  1. dostawa sushi warszawa 30 sierpnia 2016 at 19:08 - 

    Widzę, że portal szybko się rozwija.

Menu:

Losowe artykuły:

  • Březňák Svĕtlé (Pivovar Velke Březno/ Heineken, Czechy)

    Kolejne czeskie koncernowe. Uwaga: Heineken # zuo! W kuflu ciemnozłoty kolor i niewysoka piana, która dość szybko schodzi. Zapach słodowy. W smaku fajny balans słodu z goryczką, jak lubię. Piwo dość treściwe, słodkawe (w składzie wymieniono cukier), choć na języku można wyczuć odrobinę chmielu. Dobrze nasycone gazem, świetnie gasi pragnienie. Mimo niższej zawartości alkoholu, kojarzy…

  • V+ Curuba i V+ Lemon (Browar Veltins, Niemcy)

    Coś mi się wydaje, że jesteśmy świadkami kolejnej piwnej rewolucji. Popatrzcie, ile się ostatnio namnożyło tych piw smakowych, radlerów, pseudocydrów i innych prób mieszania piwa z oranżadami. Lidl zaprezentował niedawno dwa takie piwne napoje produkowane w browarze Veltins. Na pierwszy ogień idzie Curuba. Nazwa wzięła się od owocu curuby, pochodzącego z Peru. Owoc to bardzo…