Regionalne dania oraz wina Francji
Każdy z regionów Francji odkrywa przed nami świat wyszukanych smaków. Miłośnicy naleśników, nazywanych tutaj crepes au froment, powinni udać się do Bretanii. Serwuje się je z różnymi nadzieniami, ale najczęściej na słodko. Bretońska kraina słynie również z homarów oraz świeżych ryb. Z Normandii pochodzi słynny ser camembert. Jak przystało na nadmorski region, szczyci się perfekcyjnie przygotowywanymi potrawami z owoców morza, głównie z przegrzebków oraz muli. Moules a la creme jest daniem z muli gotowanych w sosie z białego wina z dodatkiem śmietany. Tą część Francji charakteryzuje również produkcja alkoholi z jabłek: cydru i calvadosu. Zarówno z północnej, jak i zachodniej Francji pochodzą wyśmienite wędliny. Szczególnie ceniona jest wieprzowa kiełbaska Andouillette z dodatkiem pieprzu, cebuli oraz innych przypraw. W okolicach Paryża wytwarza się kolejny, znany na całym świecie, ser – brie. Jednym z najczęściej spotykanych rodzajów chleba w Paryżu jest z pewnością pain Poilâne z dodatkiem soli morskiej. Burgundia zaspokoi najbardziej wyrafinowane podniebienia. Na stołach gości boeuf bourguignon czyli wołowina po burgundzku duszona w czerwonym winie. Ślimaki w sosie z czerwonego wina noszą nazwę escargots de bourgogne. Rarytasem jest kogut duszony w czerwonym winie – coq au vin. Dlaczego wszystkie potrawy tego regionu są zanurzone w winie? Odpowiedź jest prosta – Burgundia jest królową win. Najbardziej cenionym czerwonym winem tego regionu jest Beaujolais. W Alzacji odkryjemy wyraźne wpływy kuchni niemieckiej. Przejawia się to m.in. w obecności kiszonej kapusty w licznych potrawach. Jak szampan to tylko z Szampanii. Region od dawien dawna słynie z tego wybornego trunku. Prowansja jest bogata w uprawy ziół, z których powstała mieszanka zwana ziołami prowansalskimi. Największą sławą w tym regionie cieszy się zupa rybna bouillabaisse. Wina z Bordeaux już dawno zapisały się w historii winiarstwa.
Pozostałe nasze teksty:
- Następca Internet Explorera udaje Google Chrome
- Srebrny Smok (Browar Fortuna)
- Wybór zdrowszego mięsa
- Produkty wegańskie sklep internetowy Dobrzyń nad Wisłą
- Gabinety stomatologiczne
- Ekologiczna butelka wielorazowa na wodę
- Sposoby na chrapanie
- Laserowe leczenie nietrzymania moczu
- Dobre oddychanie
- Fasolka po bretońsku dla wszystkich
- Boss Pils (Browar Witnica)
- Opat Svetlý Medový Ležák (Browar Broumov, Czechy)
- Żytnie (Browar Konstancin)
- Odwrócona osmoza
- Lubuskie Zielone (Browar Witnica)
Menu:
-
-
Anteny UMTS: Przewodnik po Technologii Komunikacyjnej Nowej Generacji
23 listopada 2023 By admin -
Kamera Dania w Kopenhadze: Miejsce, Gdzie Kreatywność Spotyka Rozrywkę
21 października 2023 By admin -
Jakie prędkości są potrzebne do strumieniowania w 4K?
25 sierpnia 2023 By admin -
-
Cytrynówka Bodzia
30 listopada 2016 By admin -
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
24 listopada 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
24 czerwca 2018 By admin
-
Problemy z nadwagą?
10 marca 2016 By admin -
Medycyna w służbie zdrowia
10 marca 2016 By admin -
Zadbaj o siebie i swój organizm
10 marca 2016 By admin -
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Losowe artykuły:
-
24 kwietnia 2018 Jurajskie Pszeniczne Ciemne (Browar na Jurze)
Coraz bardziej jestem zafascynowany tym browarem. Produkuje obecnie chyba najlepsze piwa w kraju (jeśli chodzi o jakość i smak), a nie ma nawet własnej strony internetowej. Słynie też z nietypowych inicjatyw, jak choćby współpracy z PINTĄ. W Zawierciu zdecydowali się wreszcie na własnego pszeniczniaka. Żeby być w zgodzie z niepisaną zasadą „idziemy pod prąd rynkowych…
-
24 kwietnia 2018 Jabłko w Piwie (Browar Kormoran)
Mając w pamięci udany start owocowej serii Kormorana w postaci Wiśni w Piwie (nie zrecenzowałem jej, ale pijam od czasu do czasu), byłem dość pozytywnie nastawiony do piwa o smaku jabłkowym. Przeglądając opinie innych, doszedłem do wniosku, że powinno mi smakować. Podkreślano w nich przede wszystkim orzeźwiająco kwaskowaty, jabłkowy smak. Cóż, w moim przypadku było…
Kategorie
- Artykuły gościnne (9)
- Blog (165)
- Etykiety na piwo domowe (28)
- Festiwal dobrego piwa (28)
- Jak zrobić piwo (39)
- Jak zrobić własne piwo (27)
- Piwo tesco (27)
- Piwowar domowy (26)
- Skrzynka na piwo (26)
- Słodownia Strzegom (25)
- Tesco piwa (26)
- Transporter do piwa (26)
- Zdrowa kuchnia (153)