Zdrowa kuchnia

Wybór zdrowszego mięsa

Off 16

Święto Dziękczynienia z całą pewnością nie jest polskim świętem, a i niewiele ta amerykańska uczta ma wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Błędnie jednak rozumują ci, którzy sądzą, że skoro podczas tego święta spożywa się tłuste indyki, to oznacza to obligatoryjnie, że jest to ptactwo niezdrowe, bo jest wręcz przeciwnie.
Pisklęta indycze, wyhodowane na odpowiednio dobranych paszach, wyrastają na najzdrowszy drób na świecie i nie może się z nimi równać żaden inny. W związku z tym podjęcie się takowej hodowli może i na terenie naszego kraju okazać się całkiem intratnym przedsięwzięciem, tym bardziej że indykami nie żywimy się w jeden dzień w roku, ale dość często, a przynajmniej ci z nas, którzy mając na uwadze zdrową dietę, nie chcą z niej wykluczyć całkowicie mięsa.
A jest o co walczyć, ponieważ lekarze i dietetycy trąbią na alarm, że jemy mięsa za dużo i skoro już musimy, powinniśmy wybierać takie, które najmniej nam zaszkodzi. Mięso indycze przoduje w wartości odżywczej i lekkostrawności, wybór więc wydaje się oczywisty.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Budweiser Bier Premium (Budějovický Měšanský Pivovar, Czechy)

    Do piw w zielonych butelkach zawsze podchodzę jak pies do jeża. Na szczęście nie wszystko, co zielone, musi smakować jak Perła. Czesi najwyraźniej nie przepadają za legendarnym „skunksem” i ich budweiser smakuje… normalnie. Nie śmierdzi, nie wykrzywia gęby ordynarnym posmakiem. Czyli jednak da się? Ale po kolei. Po odkapslowaniu w nos uderza mocno chmielowy aromat…

  • Březňák Svĕtlé (Pivovar Velke Březno/ Heineken, Czechy)

    Kolejne czeskie koncernowe. Uwaga: Heineken # zuo! W kuflu ciemnozłoty kolor i niewysoka piana, która dość szybko schodzi. Zapach słodowy. W smaku fajny balans słodu z goryczką, jak lubię. Piwo dość treściwe, słodkawe (w składzie wymieniono cukier), choć na języku można wyczuć odrobinę chmielu. Dobrze nasycone gazem, świetnie gasi pragnienie. Mimo niższej zawartości alkoholu, kojarzy…