Słodownia Strzegom

Raciborskie Mocne (Browar Zamkowy w Raciborzu)

Off 37

W segmencie wzmocnionych lagerów raczej trudno o niespodzianki i browar z Raciborza podtrzymuje tę mało chlubną tradycję.

Z reguły unikam piw opisanych przymiotnikiem „mocne”, jednak skusiłem się w końcu na jedynego reprezentanta raciborskiej rodziny, którego do tej pory nie kosztowałem. Dla porządku.

Mocne odrzuca już od początku paskudną etykietą (dokładniej jej dolną częścią), ale ja jakimś specjalnym estetą nie jestem, więc nie przejąłem się tym nic a nic. Po nalaniu do kufla widać złoty napój przyozdobiony średniej wielkości pianą, która szybko schodzi, ale pozostawia na długo drobny kożuszek. Zapach: przez chwilę chmielowy, potem słodowy, nieco stęchły. Pierwszy łyk – i nie ma niespodzianki. Raciborskie Mocne to typowy przedstawiciel „gatunku”, a przy tym piwo niemal identyczne jak ostatnimi czasy słabsze procentowo wersje lagerów z tego browaru (Raciborskie, Twierdzowe) – jest słodko! Niestety, nie jest to przyjemna słodycz słodowa, raczej przypomina syrop glukozowo-fruktozowy. Smak ten, zupełnie pozbawiony jakiegokolwiek niuansu chmielowego (choć w składzie są go aż dwa rodzaje: goryczkowy i aromatyczny), utrzymuje się bardzo długo, praktycznie do końca kufla, co powoduje, że degustacja staje się przeciągającym się w nieskończoność wyczekiwaniem na widok spodniego szkła, by móc już zamówić kolejne, lepsze piwo.

Na plus brak alkoholowego posmaku, ale i tak jest to piwo zaledwie przeciętne.

PS. Z powodu bezmyślnego sformatowania karty w aparacie posiłkuję się zdjęciem pożyczonym ze sklepu internetowego.

==Radar==

Alkohol: 7%, ekstrakt: nie podano
Cena: 3,80 zł

Ocena: 5,5/10

+ niewyczuwalny alkohol
+ prezencja

– za słodkie
– gdzie ten chmiel?

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Sposoby na filet z kruczka

    Być może niewiele osób wie, że fileta z kurczaka można zrobić i przyrządzić na parę sprawdzonych sposobów, które już nie raz skutkowały istną euforią wśród gości zaproszonych do nas na obiad lub też wśród naszej rodziny, która była zachwycona takim właśnie sposobem podania i przygotowania klasycznego fileta z kurczaka. Zatem filet z kurczaka może stanowić…

  • Wyrafinowana kuchnia francuska

    Wyrafinowana kuchnia francuska Paryż z wieżą Eiffla i Prowansja z polami lawendy obrazują regionalną rozbieżność, która charakteryzuje również francuską kuchnię. W umiarkowanej strefie klimatu Francji można wyodrębnić aż cztery strefy mikroklimatyczne, co pozwala na różnorodne uprawy. Obecność górzystych terenów sprzyja wypasowi owiec i kóz, co umożliwia produkcję znakomitych serów. Z kolei dostęp do oceanu i…