Zdrowa kuchnia

Typowe, oryginalne paryskie przysmaki

Off 409

Gastronomiczny pisarz Grimod de la Reyniere uważał, że „choć nie istnieje kuchnia paryska, a tylko kuchnia francuska, którą jada się w Paryżu, to Paryż jest miejscem wszechświata, w którym przygotowuje się najlepsze jedzenie”.

Zanim zaczniesz jeść…
Dla podróżujących do miasta zakochanych to nie byle jaka gratka. Dziś każdy może wybrać się na romantyczną wycieczkę do stolicy Francji, chociażby na weekend, tym bardziej, że z Polski dla połączenia bezpośredniego Warszawa – Paryż loty trwają nieco ponad 2 godz. Podróż jest zatem szybka, przyjemna i niedroga. Tanie loty do Paryża są możliwe, wystarczy tylko trochę się wysilić, a potem już tylko kosztować tej niesamowitej kuchni.

Nie tylko bagietki
A gdy już się jest w Paryżu, nie można przejść obojętnie obok piekarni Poilâne’a (przy Rue du Cherche-Midi), w której jest pieczony wyjątkowy chleb – „miche”. Wypieka się go z wysokiej jakości mąki typu 85, z dodatkiem soli morskiej z Guérande i jest robiony na zakwasie. Bochenki posiadają charakterystyczny znak, literkę P, wytłoczoną na wierzchu i są dość ciężkie – ważą średnio ok. 2 kg. Co prawda kosztują ok. 8 €, ale jak mówią Ci, którzy raz skosztowali pysznego wyrobu – są warte swej ceny.
Ślimaki po Burgundzku, fot. J. Patrick Fischer; wiki commons

Ślimaki po Burgundzku, fot. J. Patrick Fischer; wiki commons

Tradycyjnie czy nie?
Paryscy kucharze bardzo często nadawali swym potrawą „egzotyczne” nazwy, jak np. homar po amerykańsku czy sola po normandzku. Pierwsze danie przygotowuje się z dodatkiem estragonu oraz koniaku i białego wina, a do drugiego dodaje się m.in. pieczarki i krewetki. Inną typowo paryską potrawą są cynaderki duszone z maderą. Potrawa jest bardzo prosta i smaczna, idealnie też nadaje się jako przystawka do alkoholu na przyjęciach, np. do wódki.

Ślimaki? Tylko w Paryżu
Do innych paryskich dań należą np.: paryska zupa cebulowa – podawana z pływającymi grzankami z żółtym serem, ślimaki po burgundzku – z dodatkiem masła i przypraw oraz różnego rodzaju chleby – z orzechami, rodzynkami lub kozim serem.

W zgodzie ze środowiskiem
W Paryżu znajduje się bardzo dużo „ekorestauracji”, gdzie w menu widnieje nawet „ekowino”. Obecnie większość paryskich restauracji i knajpek jest nastawionych na serwowanie zdrowej i ekologicznej żywności.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Jak oni nas kantują. Studium przypadku (Tabakiera)

    Jedna z najbardziej denerwujących praktyk w sklepach piwnych – sprzedawanie towaru z przekroczonym terminem przydatności do spożycia. Nie pierwszy raz spotykam się z tym problemem w przypadku tego konkretnego sklepu. I nie zamierzam ukrywać jego nazwy, ponieważ problem jest poważny i powszechnie znany (posty na forum browar.biz to potwierdzają). Sklep nazywa się Tabakiera i mieści…

  • Tajemnica dobrych naleśników

    Być może niektórzy nie wiedza, że dobre naleśniki, jakie robimy w naszym domu znacznie różnią się od tych, które przykładowo przygotowują różnego rodzaju naleśnikarnie oraz restauracje, w których można zjeść naprawdę same pyszności, jakie popularnie zwane są naleśnikami. Niektórzy znają prawdziwą tajemnicę naleśników jednak niektórzy po postu z niej, nie korzystają, gdyż uważają, że jest…