Gastronomiczny pisarz Grimod de la Reyniere uważał, że „choć nie istnieje kuchnia paryska, a tylko kuchnia francuska, którą jada się w Paryżu, to Paryż jest miejscem wszechświata, w którym przygotowuje się najlepsze jedzenie”.
Zanim zaczniesz jeść…
Dla podróżujących do miasta zakochanych to nie byle jaka gratka. Dziś każdy może wybrać się na romantyczną wycieczkę do stolicy Francji, chociażby na weekend, tym bardziej, że z Polski dla połączenia bezpośredniego Warszawa – Paryż loty trwają nieco ponad 2 godz. Podróż jest zatem szybka, przyjemna i niedroga. Tanie loty do Paryża są możliwe, wystarczy tylko trochę się wysilić, a potem już tylko kosztować tej niesamowitej kuchni.
Nie tylko bagietki
A gdy już się jest w Paryżu, nie można przejść obojętnie obok piekarni Poilâne’a (przy Rue du Cherche-Midi), w której jest pieczony wyjątkowy chleb – „miche”. Wypieka się go z wysokiej jakości mąki typu 85, z dodatkiem soli morskiej z Guérande i jest robiony na zakwasie. Bochenki posiadają charakterystyczny znak, literkę P, wytłoczoną na wierzchu i są dość ciężkie – ważą średnio ok. 2 kg. Co prawda kosztują ok. 8 €, ale jak mówią Ci, którzy raz skosztowali pysznego wyrobu – są warte swej ceny.
Ślimaki po Burgundzku, fot. J. Patrick Fischer; wiki commons
Ślimaki po Burgundzku, fot. J. Patrick Fischer; wiki commons
Tradycyjnie czy nie?
Paryscy kucharze bardzo często nadawali swym potrawą „egzotyczne” nazwy, jak np. homar po amerykańsku czy sola po normandzku. Pierwsze danie przygotowuje się z dodatkiem estragonu oraz koniaku i białego wina, a do drugiego dodaje się m.in. pieczarki i krewetki. Inną typowo paryską potrawą są cynaderki duszone z maderą. Potrawa jest bardzo prosta i smaczna, idealnie też nadaje się jako przystawka do alkoholu na przyjęciach, np. do wódki.
Ślimaki? Tylko w Paryżu
Do innych paryskich dań należą np.: paryska zupa cebulowa – podawana z pływającymi grzankami z żółtym serem, ślimaki po burgundzku – z dodatkiem masła i przypraw oraz różnego rodzaju chleby – z orzechami, rodzynkami lub kozim serem.
W zgodzie ze środowiskiem
W Paryżu znajduje się bardzo dużo „ekorestauracji”, gdzie w menu widnieje nawet „ekowino”. Obecnie większość paryskich restauracji i knajpek jest nastawionych na serwowanie zdrowej i ekologicznej żywności.
Pozostałe nasze teksty:
- Bezpłatne badanie wzroku Kraków
- Nie przeszkadzaj dziecku dorosnąć
- Jak zacząć zdrowsze życie i poradzić sobie ze stresem?
- Niewydolnosc immunologiczna
- Odchudzanie Gdynia i Odchudzanie Katowice
- Pizza z dowozem Bielsko Biała
- Hollandia
- Young’s Double Chocolate Stout (Wells&Young;’s Brewing, Anglia)
- Top budget: Piwo jasne (Browar Jabłonowo)
- Złoty Smok (Browar Fortuna)
- Březňák Svĕtlé (Pivovar Velke Březno/ Heineken, Czechy)
- Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
- Depilacja laserowa – Bytom
- Najlepsze restauracje Lublin
- Koreb Miodowe (Browar Koreb)
Menu:
-
-
Anteny UMTS: Przewodnik po Technologii Komunikacyjnej Nowej Generacji
23 listopada 2023 By admin -
Kamera Dania w Kopenhadze: Miejsce, Gdzie Kreatywność Spotyka Rozrywkę
21 października 2023 By admin -
Jakie prędkości są potrzebne do strumieniowania w 4K?
25 sierpnia 2023 By admin -
-
Cytrynówka Bodzia
30 listopada 2016 By admin -
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
24 listopada 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
24 czerwca 2018 By admin
-
Problemy z nadwagą?
10 marca 2016 By admin -
Medycyna w służbie zdrowia
10 marca 2016 By admin -
Zadbaj o siebie i swój organizm
10 marca 2016 By admin -
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Losowe artykuły:
-
24 kwietnia 2018 Jak oni nas kantują. Studium przypadku (Tabakiera)
Jedna z najbardziej denerwujących praktyk w sklepach piwnych – sprzedawanie towaru z przekroczonym terminem przydatności do spożycia. Nie pierwszy raz spotykam się z tym problemem w przypadku tego konkretnego sklepu. I nie zamierzam ukrywać jego nazwy, ponieważ problem jest poważny i powszechnie znany (posty na forum browar.biz to potwierdzają). Sklep nazywa się Tabakiera i mieści…
-
8 lutego 2020 Tajemnica dobrych naleśników
Być może niektórzy nie wiedza, że dobre naleśniki, jakie robimy w naszym domu znacznie różnią się od tych, które przykładowo przygotowują różnego rodzaju naleśnikarnie oraz restauracje, w których można zjeść naprawdę same pyszności, jakie popularnie zwane są naleśnikami. Niektórzy znają prawdziwą tajemnicę naleśników jednak niektórzy po postu z niej, nie korzystają, gdyż uważają, że jest…
Kategorie
- Artykuły gościnne (9)
- Blog (165)
- Etykiety na piwo domowe (28)
- Festiwal dobrego piwa (28)
- Jak zrobić piwo (39)
- Jak zrobić własne piwo (27)
- Piwo tesco (27)
- Piwowar domowy (26)
- Skrzynka na piwo (26)
- Słodownia Strzegom (25)
- Tesco piwa (26)
- Transporter do piwa (26)
- Zdrowa kuchnia (153)