Do niedawna kojarzony z dziwactwem, niezrozumiały i wyśmiewany. Obecnie coraz popularniejszy, uznawany za zdrowy i prawidłowy, wręcz modny tryb odżywiania. Wegetarianizm, bo o nim mowa, gości w coraz większej liczbie domów oraz w menu znanych, topowych restauracji. Coraz więcej osób decyduje się na usunięcie ze swojej diety nie tylko mięsa, lecz również ryb i owoców morza.
Niezależnie od tego, czy powodem przejścia na dietę wegetariańską są względy zdrowotne, chęć zmniejszenia wagi ciała, czy też kwestie etyczne, zmiana nawyków żywieniowych nie jest sprawą prostą. Istnieje jednak kilka pomysłów na to, by proces ten był był łatwiejszy.
Przechodząc na wegetarianizm zwróć uwagę na to, by nie zmieniać całkowicie swojego codziennego menu. Produkty mięsne zastępuj alternatywnymi, roślinnymi odpowiednikami. Staraj się jednak, by smak potraw był zbliżony do znanego oryginału. Stosuj podobne przyprawy, to one nadają bowiem odpowiedni smak i aromat każdej potrawie.
Często zauważa się prawidłowość, że osoby, które przechodzą na dietę wegetariańską, zaczynają eksperymentować ze smakami, z nowymi produktami, rozpoczynają przyrządzanie dań wywodzących się z różnych kuchni świata. Popularna jest kuchnia indyjska, która opiera się głównie na daniach wegetariańskich i wegańskich.
Dobrym początkiem do poznania nowych smaków jest odwiedzenie nowych restauracji serwujących dania bezmięsne. Zawsze możemy podpytać o produkty czy przyprawy wykorzystane w tworzeniu dania, a następnie wypróbować je w zaciszu własnej kuchni.
Pozostałe nasze teksty:
- Leczenie chrapania Warszawa
- Szoko (Browar Kormoran)
- Lwówek Książęcy po raz drugi (Browar Lwówek)
- Cytrynówka Bodzia
- Firmy Warszawa
- Pożywne zupy
- Smoky Joe (AleBrowar)
- Co dawać do jedzenia dzieciom
- Belg (Browar Lwówek)
- Książęce Korzenne (Kompania Piwowarska)
- INDYK Z SOSEM SŁODKO ? KWAŚNYM
- Komes Potrójny Złoty (Browar Fortuna)
- Niecodzienne porozumienie Google oraz Microsoftu
- Leczenie niepłodności Warszawa
- Pokazy barmańskie Głogów
Menu:
-
-
Anteny UMTS: Przewodnik po Technologii Komunikacyjnej Nowej Generacji
23 listopada 2023 By admin -
Kamera Dania w Kopenhadze: Miejsce, Gdzie Kreatywność Spotyka Rozrywkę
21 października 2023 By admin -
Jakie prędkości są potrzebne do strumieniowania w 4K?
25 sierpnia 2023 By admin -
-
Cytrynówka Bodzia
30 listopada 2016 By admin -
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
24 listopada 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
24 czerwca 2018 By admin
-
Problemy z nadwagą?
10 marca 2016 By admin -
Medycyna w służbie zdrowia
10 marca 2016 By admin -
Zadbaj o siebie i swój organizm
10 marca 2016 By admin -
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Losowe artykuły:
-
24 grudnia 2018 Oryginałom zawsze pod górkę – o stylu piwnych etykiet słów kilka
Do napisania tego artykuliku natchnęła mnie ostatnia pogadanka Kopyra o piwie Naked Mummy z AleBrowaru. Jeszcze przed degustacją znany piwowar domowy i bloger dość surowo ocenia etykietę tego i innych piw z AleBrowaru. Dlaczego? Krótko, bo całości możecie sobie wysłuchać sami (do czego zachęcam; ja już się uzależniłem od tych filmików), Kopyr ma za złe…
-
24 kwietnia 2018 Gniewosz Korzenne + Gniewosz na Miodzie Akacjowym (Browar Gontyniec)
Ciemne piwo korzenne – brzmi trochę grudniowo? Może jednak nada się i na upały! Prosta, ale całkiem estetyczna i niestety uboga w informacje etykieta (brak pełnego składu) zawiera stempelek zapewniający konsumenta, że trunek fermentował w otwartej kadzi i długo leżakował. Ale jak długo, tego już się nie dowiemy. Czas na przelanie piwa do szklanki. Piana…
Kategorie
- Artykuły gościnne (9)
- Blog (165)
- Etykiety na piwo domowe (28)
- Festiwal dobrego piwa (28)
- Jak zrobić piwo (39)
- Jak zrobić własne piwo (27)
- Piwo tesco (27)
- Piwowar domowy (26)
- Skrzynka na piwo (26)
- Słodownia Strzegom (25)
- Tesco piwa (26)
- Transporter do piwa (26)
- Zdrowa kuchnia (153)