Zdrowa kuchnia

Łopatka wieprzowa z młodymi warzywami

Off 12

Składniki:

1. 1 kilogram łopatki pieprzowej
2. 2 cebule
3. 3 młode marchewki
4. 1 młody kalafior
5. 2 łyżki oleju
6. 2 łyżki curry
7. 1 łyżka mąki pszennej
8. 2 szklanki bulionu (może być z kostki)
9. 3 ziarenka ziela angielskiego
10. Zielona pietruszka
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić w niedużą kosteczkę. Marchewkę, oskrobać, umyć i pokroić w skośne plasterki. Cebulę po obraniu pokroić w kostkę. Kalafiora umyć, osuszyć i podzielić na pojedyncze różyczki.
W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć na nim mięso. Oprószyć curry i mąką pszenną i smażyć jeszcze przez chwilkę. Mięso wyjąć z rondla a na tłuszcz, na którym się smażyło wyłożyć rozdrobnione warzywa. Szybko podsmażyć i włożyć do rondla z powrotem usmażone mięso. Podlać przygotowanym gorącym bulionem, dodać ziele angielskie. Wszystko razem gotować jeszcze dwadzieścia minut. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem udekorować zieloną pietruszką.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Żytnie (Browar Konstancin)

    Dawno nie pisałem nic o jednym z moich ulubionych browarów 2010 roku. Po tym, jak z ogólnopolskiej sprzedaży zniknęło Mazowieckie, nie miałem specjalnej ochoty na inne piwa z Konstancina. Ale ileż można się gniewać, zwłaszcza, gdy w ofercie pojawiają się takie perełki jak Żytnie? Piwo robione jest na słodzie żytnim, który ma podobne cechy co…

  • Kapslownica Greta – pożegnanie po latach

    Z mojego pierwszego sprzętu nie zostało już za wiele elementów. Jakaś tam drobnica typu klips do wężyka itp. Niedawno musiałem się pożegnać również z moją kochaną Gretą. Kupiłem ją na starcie w grudniu 2014 roku, bo… była najtańszą opcją. Poszperałem w necie, poczytałem kilka blogów, posłuchałem sobie Tomka Kopyry i wychodziło, że zakup jest doraźny….