Zdrowa kuchnia

CUKINIOWE LECZO

Off 16

SKŁADNIKI:

1. Jedna większa lub dwie mniejsze cukinie
2. Jeden średni bakłażan
3. Jedna czerwona papryka
4. Jedna żółta papryka
5. Dwie cebule
6. Dwa ząbki czosnku
7. Jedna łyżka masła
8. Oliwa
9. 4 pomidory
10. Tymianek, prowansalskie, cząber, natka
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Cukinię i bakłażana oczyścić, bakłażana pokroić w półplasterki, posolić, odłożyć na sito, aby wytworzony sok ściekł (20 minut). Cukinię pokroić w plastry; cebulę obrać i pokroić w piórka; czosnek przecisnąć przez praskę.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w grube paski. Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać masło i trochę oliwy, wrzucić cebulę, czosnek, paprykę i bakłażana a na końcu cukinię i pomidory. Dusić wszystko około 10 minut, aby trochę zmiękły. Doprawić do smaku solą i ziołami.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Opat Svetlý Medový Ležák (Browar Broumov, Czechy)

    To piwo miodowe, ale zupełnie inne od polskich trunków zaprawianych miodem. O ile taki Ciechan aż ocieka słodyczą, to Opat… nie ma jej w ogóle. Po przelaniu zawartości butelki (zwrotnej!) do kufla oczom ukazuje się napój o jasnozłotej barwie, dość przejrzyste, z żywo wędrującymi drobnymi bąbelkami, ozdobiony słusznych rozmiarów (ale bez szaleństw) czapką piany. W…

  • Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)

    Piwa w bączkach mają w sobie coś takiego, że lepiej mi smakują od tych w półlitrowych butelkach. Ciekawe czy ta prawidłowość sprawdzi się też w przypadku Łomży Wyborowej? Noteckie jest ciągle wzorcem nie do pobicia w tym segmencie, jednak Łomża Niepasteryzowane, która pojawiła się w ubiegłym roku, miło mnie zaskoczyła. Nalewam więc Wyborową (nazwa cokolwiek…