SKŁADNIKI:
Ciasto:
1. 30 dag mąki pszennej
2. 1 jajko
3. 20 dag zimnego masła
4. Szczypta soli
Nadzienie:
1. 1,5 kg dojrzałych brzoskwiń
2. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
3. 10 dag cukru
4. Płaska łyżeczka cynamonu
5. Sok wyciśnięty z jednej cytryny
6. 3 ? 5 dag masła
WYKONANIE:
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, dodać schłodzone masło, szczyptę soli i posiekać nożem tak, aby porobiły się małe grudki; dodać jajko i szybko zagnieść ciasto (gdyby okazało się zbyt twarde można dodać odrobinę wody). Gdy ciasto będzie już gładkie podzielić na dwie niezbyt równe części, uformować kule, każdą owinąć folią spożywczą i włożyć, na co najmniej pół godziny do lodówki.
Brzoskwinie, umyć, osuszyć, obrać, przekroić na połówki, usunąć pestki i pokroić na cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny i lekko wymieszać. Dosypać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną, jeszcze raz wymieszać i odstawić.
Większą kulkę ciasta wyjąć, rozwałkować i wylepić dno tortownicy, schłodzić w lodówce, a następnie posmarować rozmąconym jajkiem i rozłożyć na cieście brzoskwinie a na wierzch zetrzeć na tarce drugą kulkę ciasta i posmarować resztą jajka.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza i wstawić placek. Po 10 minutach obniżyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni i piec około pół godziny. Wystudzoną szarlotkę posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną.
Pozostałe nasze teksty:
- Sklep z winami portugalskimi
- Black Hope (AleBrowar/ Gościszewo)
- Karlsquell Słodowe (Frankfurter Brauhaus, Niemcy)
- Górnik 1948 (Browar Van Pur)
- Trybunał Niefiltrowany (Sulimar)
- Opowiadania klasyczne: Osiągnięcia literatury w skali mikrokosmosu
- Psychoterapia – Bytom
- Magnus Żurawinowy (Browar Jagiełło)
- Potencjał czy formalność? O co chodzi z tym ślubem?
- Cornelius Koźlak (Sulimar)
- Budweiser
- Dieta wysokobiałkowa
- Dieta i odchudzanie
- Grubość mielenia kawy a wpływ na smak
- Sprzedaż leków
Menu:
-
-
Anteny UMTS: Przewodnik po Technologii Komunikacyjnej Nowej Generacji
23 listopada 2023 By admin -
Kamera Dania w Kopenhadze: Miejsce, Gdzie Kreatywność Spotyka Rozrywkę
21 października 2023 By admin -
Jakie prędkości są potrzebne do strumieniowania w 4K?
25 sierpnia 2023 By admin -
-
Cytrynówka Bodzia
30 listopada 2016 By admin -
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
24 listopada 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
24 czerwca 2018 By admin
-
Problemy z nadwagą?
10 marca 2016 By admin -
Medycyna w służbie zdrowia
10 marca 2016 By admin -
Zadbaj o siebie i swój organizm
10 marca 2016 By admin -
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Losowe artykuły:
-
25 lutego 2018 Amber Boy (AleBrowar)
Bursztynowy Chłopiec ratuje świat przed piwną nudą. Nie wiem jak wy, ale ja kupuję tę alebrowarową otoczkę – zabawne, czasem turpistyczne postacie na etykietach i towarzyszące im historyjki. A przede wszystkim zawartość butelek, które zdobią. Amber ale w wydaniu AleBrowaru to herbaciano-czerwone piwo chmielone amerykańskimi odmianami chmielu. Po nalaniu do szklanki w oczy rzuca się…
-
24 czerwca 2018 Małe browary w dobrej kondycji. Odradzają się wcześniej zamknięte zakłady
Dziennik Gazeta Prawna pisze we wczorajszym wydaniu o modzie na piwo z małych i średnich browarów. Wg danych z artykułu Duży zysk małych browarów, lokalni producenci w ciągu ostatniego roku podwoili sprzedaż. W artykule jest sporo oczywistości (jak np. stwierdzenie, że konsumenci wybierają piwa z małych browarów, bo są lepsze w smaku), ale dowiadujemy się…
Kategorie
- Artykuły gościnne (9)
- Blog (165)
- Etykiety na piwo domowe (28)
- Festiwal dobrego piwa (28)
- Jak zrobić piwo (39)
- Jak zrobić własne piwo (27)
- Piwo tesco (27)
- Piwowar domowy (26)
- Skrzynka na piwo (26)
- Słodownia Strzegom (25)
- Tesco piwa (26)
- Transporter do piwa (26)
- Zdrowa kuchnia (153)