Nigdy nie lubiłem kobiet z wąsami, ale baba z brodą to co innego.
Drugi reprezentant skromnego na razie portfolio AleBrowartu to belgijski witbier, czyli pszeniczniak z korzeniami. Jeśli kojarzycie Obołonia Białego, to jesteście blisko domu. W piwie ukraińskiego browaru obok kolendry występował imbir, w Lady Blanche tę drugą przyprawę zastępuje skórka curacao. Exotic! Zaraz, co takiego? Co to jest właściwie ta skórka curacao, ktoś mi wyjaśni?
Piwo nalewa się praktycznie bez piany (tym również różni się od Białego). Jest mętne, ciemnożółtej, wpadającej w pomarańcz barwy, bliższej typowym pszeniczniakom niż podręcznikowym witbierom. Zapach kwiatowo-słodowy (później słód coraz bardziej dominujący). W smaku wyraźnie czuć kolendrę, ale tylko przy nabieraniu płynu do ust, potem ustępuje dość zawiesistej słodowej bazie. Można też wyczuć nieco cytrusowego posmaku („curacao”?). Piwo w miarę ogrzewania robi się coraz cięższe, po przełknięciu na podniebieniu pozostaje wspomnienie lekkiej goryczki.
Dobre, ale szczerze mówiąc oczekiwałem czegoś, co mnie zachwyci. Po Black Hope jest to jednak piwo o klasę gorsze, choć nie przesądzajmy – chłopaki z AleBrowaru pracują nad recepturą, ponoć w nowej warce ma być więcej kolendry, a smak będzie bardziej intensywny.
==Radar==
Alkohol: 4,7%, ekstrakt: 12°
Cena: 7 zł
Ocena: 7,5/10
+ kolendra
+ ładny zapach i momentami zaskakujące doznania
– brak piany
– szybko robi się przyciężkawe
Pozostałe nasze teksty:
- Pizza Primavera Garwolin
- Boss Pils (Browar Witnica)
- Dieta odkwaszająca i dieta w chorobach wątroby
- Utenos Premium Lager (Utenos, Litwa)
- Nowości w badaniu piersi
- Dieta paleo
- Optymalizacja Internetu na Smartfonie: Przewodnik do Efektywnych Testów Prędkości i Poprawy Wydajności Sieci
- Pełnowartościowe posiłki
- Faszerowana szynka
- Pulpeciki w sosie pomidorowym
- Leczenie alkoholizmu
- KOCIOŁEK PO MEKSYKAŃSKU
- Svyturys Extra
- Wiem, co mówię: Czyli o znaczeniu słów kluczowych przysięgi
- Sweet Cow (AleBrowar/ Gościszewo)
Menu:
-
-
Anteny UMTS: Przewodnik po Technologii Komunikacyjnej Nowej Generacji
23 listopada 2023 By admin -
Kamera Dania w Kopenhadze: Miejsce, Gdzie Kreatywność Spotyka Rozrywkę
21 października 2023 By admin -
Jakie prędkości są potrzebne do strumieniowania w 4K?
25 sierpnia 2023 By admin -
-
Cytrynówka Bodzia
30 listopada 2016 By admin -
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
24 listopada 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
24 czerwca 2018 By admin
-
Problemy z nadwagą?
10 marca 2016 By admin -
Medycyna w służbie zdrowia
10 marca 2016 By admin -
Zadbaj o siebie i swój organizm
10 marca 2016 By admin -
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Losowe artykuły:
-
24 listopada 2018 Perła Niepasteryzowana (Browar Perła)
Perła wśród piw? Wolne żarty. Ile jeszcze browarów popłynie na fali wmawiania konsumentom, że tzw. piwa niepasteryzowane oferują jakieś niesamowite doznania smakowo-zdrowotne? Browar w Lublinie najwyraźniej doszedł do wniosku, że wystarczy kiepskie piwo opatrzyć nazwą „niepasteryzowane”, a sukces murowany. Jeśli mam być szczery, to nie życzę Perle sukcesu. Jest to ni mniej, ni więcej, tylko…
-
7 stycznia 2023 Imbir
Imbir o mocnym, silnym korzennym smaku. Może być surowy lub suszony. Doskonale znany jest też marynowany czy kandyzowany. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale komponuje się z alkoholami, herbatą, kawą, doskonały do zupy dyniowej czy jako samodzielna potrawa podawana do sushi. Inny rodzaj imbiru to też i inny jego smak. Zupełnie inaczej będzie smakować marynowany…
Kategorie
- Artykuły gościnne (9)
- Blog (165)
- Etykiety na piwo domowe (28)
- Festiwal dobrego piwa (28)
- Jak zrobić piwo (39)
- Jak zrobić własne piwo (27)
- Piwo tesco (27)
- Piwowar domowy (26)
- Skrzynka na piwo (26)
- Słodownia Strzegom (25)
- Tesco piwa (26)
- Transporter do piwa (26)
- Zdrowa kuchnia (153)