Festiwal dobrego piwa

Utenos Premium Lager (Utenos, Litwa)

Off 17
Utenos Premium Lager (Utenos, Litwa)
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Chyba nowość na naszym rynku (wcześniej nie widziałem) – a przede wszystkim bardzo starannie zaprojektowany produkt.

Efektowna biała butelka nawiązuje do amerykańskiego Millera. Do tego praktyczny kapsel z zawleczką, stosowany u nas przez firmę Tymbark – bardzo wygodny w obsłudze. Jak premium to premium – lager z Litwy prezentuje się jak potencjalny zdobywca podniebienia amerykańskiego konsumenta hamburgerów i popcornu. Czy smakowo również nawiązuje do niechlubnej tradycji trunków dla „masowego odbiorcy”?

Prezencję ma nienaganną. Jasnozłota barwa, drobne bąbelki gazu, wspaniała, obfita piana (po paru minutach schodzi całkowicie, nie zostawiając śladów na szkle). Zapach – typowy dla eurolagerów. Smak – całkiem przyjemny. Nie jest to goryczkowe piwo, raczej łagodne, ale odrobinę chmielowej przyprawy można wyczuć. Wchodzi gładko. Dość płytkie, brakuje mu głębi i niuansów. (Ale chyba tego nie oczekiwaliśmy?) Miękka słodowa nuta powinna przekonać każdego szukającego ochłody na imprezie. Przypuszczam, że spokojnie można pić Utenosa z butelki, więc wybór między Desperadosem a litewskim lagerem jest oczywisty.

Utonos Premium Lager smakiem może nie urzeka (końcówkę ma bardzo słabą, typowo koncernowa bezradność wygazowanego napoju piwnego), ale to solidny średniak, który nie wykrzywi wam twarzy z obrzydzenia, a do tego w bardzo efektownej butelce, która zrobi wrażenie na waszych kolegach.

==Radar==

Alkohol: 5%, ekstrakt: 12,2%
Cena: ok. 4,50 zł (Auchan)

Ocena: 5/10

+ świetny wygląd, zarówno w butelce, jak i w szklance
+ wchodzi bezkonfliktowo

– dość wodniste i nijakie w smaku
– im bliżej końca, tym bardziej obnaża swoje wady – finał nieciekawy

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Różne potrawy z mięsem w roli głównej

    Na pewno mięso stanowi główny składnik wielu potraw, jakie możemy przyrządzać w naszej kuchni. Z mięsa możemy zrobić bardzo fajne bitki mięsne, które polecane są szczególnie dzieciom, z mięsa możemy zrobić różnego rodzaju kotlety, pulpety, wszelkie gulasze oraz upiec je na patelni w postaci słynnych szaszłyków, mięso oczywiście może stać się również głównym składnikiem drugiego…

  • Leczo na szybko

    Jak wiadomo leczo jest to danie, które wywodzi się z kuchni węgierskiej, która oczywiście charakteryzuje się przede wszystkim dodawaniem do wszystkich potraw bardzo dużej ilości papryki wszelkiego rodzaju. Papryka w naszym wydaniu w leczo na szybko może być zakupiona również z mrożonek, które także doskonale zastąpią nam tak klasyczną paprykę z naszych warzywniaków. Oczywiście do…