Piwo tesco

1795 Dark

Off 26
1795 Dark
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

1795 Dark z Czeskich Budziejowic

Rodzaj piwa: Piwo czarne z substancją słodzącą
Zawartość alkoholu: 4,5%
Zawartość ekstraktu: 11,6%
Skład: woda, słód jęczmienny, drożdże , chmiel, substancja słodząca
Cenna: 3,49 zł ( butelka )

temperatura spożycia: lekko schłodzone

 

Kolejne ciemne piwko, tym razem czeskie, z mieszczańskiego browaru w Czeskich Budziejowicach, obecnie browaru Samson. Historia browarnictwa w Budziejowicach jest bardzo ciekawa. Wszyscy znamy legendarnego Budweisera, drugiego producenta piwa z tego miasta. Obecnie browar Samson dawniej browar mieszczański jest mniej znany od swojego młodszego o równo 100 lat konkurenta. Meandry życia tak pokierowały historią, że jest jak jest:). Nie ważne.

Kolor  ciemny ale w ogóle nie głęboki, niemal przeźroczysty, pod światło wpada w czerwień. Piana wysoka i bardzo trwała. Nagazowanie delikatne, odpowiednie.

Zapach intensywny kawowo słodowy, przyjemny i wyrazisty. Smak podobnie, słodkawy i karmelowy. Jak przystało na piwa ciemne mało chmielowy chociaż na etykiecie piszą, że z wyselekcjonowanego chmielu. Chyba szkoda pracy na tą selekcję. Finisz gorzkawy:)

Piwko bardzo dobre, wyraziste i charakterystyczne.

 

Po prostu dobre.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Ziemowit Fałat: wyróżnić się na półce [etykiety piwne]

    Tekst o etykietach Brokreacji wyraźnie się Wam spodobał, a mnie sam temat etykiet piwnych na tyle zainteresował, że postanowiłem go kontynuować. Zwłaszcza, że udało mi się wyciągnąć kilka ciekawostek z Browaru Pinta od Ziemowita Fałata. Do Pinty mam szczególny sentyment. Myślę zresztą, że podobnie jak większość kraftowców. To od Ataku Chmielu zaczęła się moja miłość…

  • Gniewosz Korzenne + Gniewosz na Miodzie Akacjowym (Browar Gontyniec)

    Ciemne piwo korzenne – brzmi trochę grudniowo? Może jednak nada się i na upały! Prosta, ale całkiem estetyczna i niestety uboga w informacje etykieta (brak pełnego składu) zawiera stempelek zapewniający konsumenta, że trunek fermentował w otwartej kadzi i długo leżakował. Ale jak długo, tego już się nie dowiemy. Czas na przelanie piwa do szklanki. Piana…