Jak zrobić własne piwo

Krzepkie (Browar Kormoran)

Off 212
Krzepkie (Browar Kormoran)
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Zwykle staram się unikać „mocarzy” – piwo powyżej 6,5% alkoholu nie będące porterem po prostu mi nie podchodzi. Ale goście z Kormorana sprzedadzą mi wszystko – nie potrafię oprzeć się urodzie etykiet na ich piwach.

Przystępowałem do degustacji z nadzieją, że tacy fachowcy jak ci z Olsztyna wycisną z tej nielubianej przeze mnie formuły wszystkie soki i udowodnią, że da się zrobić smaczne piwo mocne. Zaczęło się obiecująco: obfita piana, która nie mieściła się w kuflu (dość szybko zaczęła znikać, ale do końca na powierzchni pozostawał ładny kożuszek), piękny bursztynowy kolor i przyjemny zapach zimnej wody ze studni, jak w piwach niepasteryzowanych. Niestety! Pierwszy łyk brutalnie sprowadził mnie z orbity na ziemię. Krzepkie kopie prądem jak bateria przyłożona do języka. Jest straszliwie alkoholowe, a ja tak bardzo tego nie lubię!

Szczęście w nieszczęściu – nie jest tak słodkie jak u konkurencji. Przełyk czasem popieści miła goryczka, wysycenie jest niezłe – jednak to nie zmienia faktu, że każdy kolejny łyk okupiony jest coraz większym skrzywieniem mojej fizys. Co oznacza, że drugi raz już się nie dam złapać na tę stylową etykietę – nie dla mnie takie krzepkie mózgotrzepy!

==Radar==

Alkohol: 7,4%, ekstrakt: 14,5% wag.
Cena: 3,70 zł

Ocena: 5,5/10

+ dostojny wygląd
+ oprawa graficzna jak zwykle u Kormorana – klasa

– zbyt mocno wyczuwalny alkohol
– dochodząca z czasem do głosu słodycz

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Kuchnia czeska

    Kuchnia czeska W czeskiej kuchni można poczuć austrowęgierskie wpływy. Również fakt, że przez długi czas Czechy nie były samodzielnym państwem, lecz częścią Czechosłowacji nie jest bez znaczenia. Kolejny raz historia odcisnęła swój ślad na jednej z najbardziej pociągających sztuk – sztuce kulinarnej. Kuchnia czeska nie należy do najlżejszych, ale ze względu na swój oryginalny smak…

  • Dobre wieści z dwóch małych browarów

    Coraz ciekawsze robi się sytuacja na polskim rynku piwnym – małe i średnie browary śmielej wysuwają noski poza swoje podwórko i nie tylko rozszerzają dystrybucję, ale także proponują coraz to nowe marki piwne. Dla przykładu browar Witnica już niedługo zaprezentuje dwa zupełnie nowe piwa smakowe: jagodowe (!) i wiśniowe. Zielone im – poza kolorkiem –…