Zdrowa kuchnia

Jaką wodę spożywamy – zagrożenia i sposoby oczyszczania

Off 19

Woda to podstawa naszego zdrowia i życia. Woda jest warunkiem koniecznym do występowania życia (przynajmniej w znanej nam dotychczas formie). Dlatego tak ważne jest aby spożywać zdrową i czystą wodę. Niestety wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy ani nie wiąże wzrostu ilości chorób (zwłaszcza na tle alergicznym) ze wzrostem zanieczyszczenia wody i uprzemysłowienia.

Woda, którą pijemy jest najczęściej chlorowana i oczyszczania mechanicznie w stacjach uzdatniania. Oczyszczanie mechaniczne odbywa się poprzez filtrowanie na różnych poziomach wody pochodzącej z rzek i źródeł głębinowych. Następnie następuje proces chlorowania. Chlor zabija i unieszkodliwia groźne mikroorganizmy (bakterie, wirusy, grzyby). Co zatem może nam zagrozić? Przede wszystkim metale ciężkie i pestycydy, którymi rolnicy nawożą pola uprawne. Pestycydy przenikają w ten sposób do wód gruntowych a nawet źródeł głębinowych. Mogą znajdować się one w wodzie, którą spożywamy co wiąże się z dużym zagrożeniem dla naszego zdrowia. Metale ciężkie takie jak np:

ołów
rtęć
fluor
mangan
aluminium

mogą sprzyjać powstawaniu chorób układu krążenia mają także silne działanie toksyczne i rakotwórcze. Najczęściej negatywne następstwa występują po kilkudziesięciu latach. Np. aluminium odkłada się w tkance mózgowej. W przeważającym stopniu następujące w efekcie uszkodzenie komórek nerwowych (neuronów) jest nieodwracalne. Podobny efekt obserwujemy po spożyciu alkoholu. Z kolei zatrucie ołowiem objawia się brakiem apetytu, kolkami i skurczami, wzrostem ciśnienia krwi oraz postępującą nerwicą. Ponadto ołów blokuje enzymy biorące udział w syntezie hemoglobiny, przyśpiesza niszczenie erytrocytów, hamuje wbudowywanie wapnia w struktury kości, prowadząc do ich osłabienia, utrudnia wchłanianie jodu niezbędnego do prawidłowej czynności tarczycy.

Czy jest jakiś sposób ochrony przed tego typu zagrożeniami ? Bardzo dobrym sposobem jest skuteczne oczyszczanie wody, którą dostarczamy w dużych ilościach do naszego organizmu. Można to osiągnąć stosując filtry wody z systemem odwróconej osmozy. Tego typu urządzenia instalowane bezpośrednio pod zlewozmywakiem i podłączone na stałe do źródła ujęcia wody są wyposażone w osobne zbiorniki. Odwrócona osmoza dzięki niezwykle niewielkim porom (zbliżonym wielkością do cząsteczki wody i ponad 200 razy mniejszym od bakterii i 70 razy mniejszym od wirusa) usuwa z wody zarówno groźne mikroorganizmy jak i metale ciężkie, pestycydy i inne groźne substancje. Dodatkowo filtr odwróconej osmozy jest wyposażony w mineralizator, który wzbogaca wodę w pożyteczne biopierwiastki (chrom, mangan, sód, potas).

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Frankfurter Grapefruit (Frankfurter Brauhaus, Niemcy)

    Mam ochotę na Fantę, kupuję Fantę. Właściwie pierwsze zdanie mówi o tym „piwie” wszystko. Smakuje jak Fanta. Koniec. Dla porządku dodam, że jest to mix piwa pszenicznego z oranżadą grejpfrutową w równych proporcjach. W składzie ma, obok soku grejpfrutowego, sok z cytryny i pomarańczy. Na początku pojawia się też piana. Cała reszta to Fanta. Nie…

  • Svyturys Extra

    Rodzaj piwa: Piwo jasne(dolnej fermentacji) Zawartość alkoholu: 5,2% Zawartość ekstraktu: 13.0% Skład: woda, słód jęczmienny,ryż,chmiel,drożdże Cenna: 3,69 zł Piwo zakupione w Tesco, wydaje mi się, że za tak egzotyczne piwo, cena nie jest wygórowana. Piwo jest ważone na Litwie w Kłajpedzie, czyli marynarskie piwo. Ma bardzo jasny kolor, coś jakby skrzyżowanie zwykłego pilznera i ice…