Zdrowa kuchnia

Jaką wodę spożywamy – zagrożenia i sposoby oczyszczania

Off 19

Woda to podstawa naszego zdrowia i życia. Woda jest warunkiem koniecznym do występowania życia (przynajmniej w znanej nam dotychczas formie). Dlatego tak ważne jest aby spożywać zdrową i czystą wodę. Niestety wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy ani nie wiąże wzrostu ilości chorób (zwłaszcza na tle alergicznym) ze wzrostem zanieczyszczenia wody i uprzemysłowienia.

Woda, którą pijemy jest najczęściej chlorowana i oczyszczania mechanicznie w stacjach uzdatniania. Oczyszczanie mechaniczne odbywa się poprzez filtrowanie na różnych poziomach wody pochodzącej z rzek i źródeł głębinowych. Następnie następuje proces chlorowania. Chlor zabija i unieszkodliwia groźne mikroorganizmy (bakterie, wirusy, grzyby). Co zatem może nam zagrozić? Przede wszystkim metale ciężkie i pestycydy, którymi rolnicy nawożą pola uprawne. Pestycydy przenikają w ten sposób do wód gruntowych a nawet źródeł głębinowych. Mogą znajdować się one w wodzie, którą spożywamy co wiąże się z dużym zagrożeniem dla naszego zdrowia. Metale ciężkie takie jak np:

ołów
rtęć
fluor
mangan
aluminium

mogą sprzyjać powstawaniu chorób układu krążenia mają także silne działanie toksyczne i rakotwórcze. Najczęściej negatywne następstwa występują po kilkudziesięciu latach. Np. aluminium odkłada się w tkance mózgowej. W przeważającym stopniu następujące w efekcie uszkodzenie komórek nerwowych (neuronów) jest nieodwracalne. Podobny efekt obserwujemy po spożyciu alkoholu. Z kolei zatrucie ołowiem objawia się brakiem apetytu, kolkami i skurczami, wzrostem ciśnienia krwi oraz postępującą nerwicą. Ponadto ołów blokuje enzymy biorące udział w syntezie hemoglobiny, przyśpiesza niszczenie erytrocytów, hamuje wbudowywanie wapnia w struktury kości, prowadząc do ich osłabienia, utrudnia wchłanianie jodu niezbędnego do prawidłowej czynności tarczycy.

Czy jest jakiś sposób ochrony przed tego typu zagrożeniami ? Bardzo dobrym sposobem jest skuteczne oczyszczanie wody, którą dostarczamy w dużych ilościach do naszego organizmu. Można to osiągnąć stosując filtry wody z systemem odwróconej osmozy. Tego typu urządzenia instalowane bezpośrednio pod zlewozmywakiem i podłączone na stałe do źródła ujęcia wody są wyposażone w osobne zbiorniki. Odwrócona osmoza dzięki niezwykle niewielkim porom (zbliżonym wielkością do cząsteczki wody i ponad 200 razy mniejszym od bakterii i 70 razy mniejszym od wirusa) usuwa z wody zarówno groźne mikroorganizmy jak i metale ciężkie, pestycydy i inne groźne substancje. Dodatkowo filtr odwróconej osmozy jest wyposażony w mineralizator, który wzbogaca wodę w pożyteczne biopierwiastki (chrom, mangan, sód, potas).

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Leżajsk Pszeniczne (Grupa Żywiec)

    Jak zohydzić mi ulubiony gatunek piwa. Uwielbiam piwa pszeniczne. Zwłaszcza te warzone z miłością i dbałością o każdy detal, jak choćby opisywane w poprzednim poście Jurajskie Pszeniczne Ciemne. Leżajsk Pszeniczny do tej grupy nie należy. Oczywiście spodziewałem się tego, trudno oczekiwać rewelacji po piwie w segmencie cenowym poniżej 3 zł. Pojawiły się jednak przesłanki, by…

  • Krewetki na naszych stolach

    My Polacy jesteśmy ogólnie bardzo otwarci na wszelkie smaki oraz różnego rodzaj potrawy, które mamy wiele razy okazję skosztować w większych restauracjach oraz również pizzeriach itp. Jednak nie każdy wie, że wśród nas są prawdziwi smakosze krewetek, którzy po prostu nie wyobrażają s sobie tygodnia bez tych jakże by się wydawało niezbyt imponująco wyglądających stworzonek…