Zdrowa kuchnia

Jaką wodę spożywamy – zagrożenia i sposoby oczyszczania

Off 2
Jaką wodę spożywamy – zagrożenia i sposoby oczyszczania
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Woda to podstawa naszego zdrowia i życia. Woda jest warunkiem koniecznym do występowania życia (przynajmniej w znanej nam dotychczas formie). Dlatego tak ważne jest aby spożywać zdrową i czystą wodę. Niestety wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy ani nie wiąże wzrostu ilości chorób (zwłaszcza na tle alergicznym) ze wzrostem zanieczyszczenia wody i uprzemysłowienia.

Woda, którą pijemy jest najczęściej chlorowana i oczyszczania mechanicznie w stacjach uzdatniania. Oczyszczanie mechaniczne odbywa się poprzez filtrowanie na różnych poziomach wody pochodzącej z rzek i źródeł głębinowych. Następnie następuje proces chlorowania. Chlor zabija i unieszkodliwia groźne mikroorganizmy (bakterie, wirusy, grzyby). Co zatem może nam zagrozić? Przede wszystkim metale ciężkie i pestycydy, którymi rolnicy nawożą pola uprawne. Pestycydy przenikają w ten sposób do wód gruntowych a nawet źródeł głębinowych. Mogą znajdować się one w wodzie, którą spożywamy co wiąże się z dużym zagrożeniem dla naszego zdrowia. Metale ciężkie takie jak np:

ołów
rtęć
fluor
mangan
aluminium

mogą sprzyjać powstawaniu chorób układu krążenia mają także silne działanie toksyczne i rakotwórcze. Najczęściej negatywne następstwa występują po kilkudziesięciu latach. Np. aluminium odkłada się w tkance mózgowej. W przeważającym stopniu następujące w efekcie uszkodzenie komórek nerwowych (neuronów) jest nieodwracalne. Podobny efekt obserwujemy po spożyciu alkoholu. Z kolei zatrucie ołowiem objawia się brakiem apetytu, kolkami i skurczami, wzrostem ciśnienia krwi oraz postępującą nerwicą. Ponadto ołów blokuje enzymy biorące udział w syntezie hemoglobiny, przyśpiesza niszczenie erytrocytów, hamuje wbudowywanie wapnia w struktury kości, prowadząc do ich osłabienia, utrudnia wchłanianie jodu niezbędnego do prawidłowej czynności tarczycy.

Czy jest jakiś sposób ochrony przed tego typu zagrożeniami ? Bardzo dobrym sposobem jest skuteczne oczyszczanie wody, którą dostarczamy w dużych ilościach do naszego organizmu. Można to osiągnąć stosując filtry wody z systemem odwróconej osmozy. Tego typu urządzenia instalowane bezpośrednio pod zlewozmywakiem i podłączone na stałe do źródła ujęcia wody są wyposażone w osobne zbiorniki. Odwrócona osmoza dzięki niezwykle niewielkim porom (zbliżonym wielkością do cząsteczki wody i ponad 200 razy mniejszym od bakterii i 70 razy mniejszym od wirusa) usuwa z wody zarówno groźne mikroorganizmy jak i metale ciężkie, pestycydy i inne groźne substancje. Dodatkowo filtr odwróconej osmozy jest wyposażony w mineralizator, który wzbogaca wodę w pożyteczne biopierwiastki (chrom, mangan, sód, potas).

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • ZLATY BAŻANT TMAVE (ciemne)

    ZŁOTY BAŻANT TMAVE Rodzaj piwa: ciemne jęczmienne Zawartość alkoholu: 3,8% Zawartość ekstraktu: 10% Skład: woda, słód jęczmienny, drożdże , chmiel, sacharyna Cenna: 4,19 zł ( butelka ) temperatura spożycia: lekko schłodzone   Ostatnio mam fazę na piwa ciemne. Jest ich bardzo dużo i większość się mi kojarzyła z mocnymi polskimi pseudo-porterami. Na szczęście okazało się,…

  • Książęce Pszeniczne (Kompania Piwowarska)

    KP nie sili się na oryginalność – bez żenady kopiuje pomysł Okocimia/ Carlsberga. Nie liczcie na pierwszą polską pszenicę koncernową – to również import, jak w przypadku Okocimia. Zgadniecie skąd? Niemcy? Pudło. Litwa? Pudło. Belgia? Nie, ale blisko. KP znalazła producenta w Holandii. Nie wiem, czy to piwo jest – jak donosi hasło z etykiety…