Zdrowa kuchnia

Olej konopny Dobczyce

Off 22

Stosowanie oleju konopnego staje się coraz bardziej popularne. Dzieje się tak z powodu jego wspaniałych właściwości prozdrowotnych. Często wykorzystywany jest w kuchni, farmaceutyce i kosmetyce. Wysoka zawartość białka, witamin i minerałów sprawia, że olej konopny ma korzystny wpływ na zdrowie. Zapobiega powstawaniu zakrzepów i usprawnia krążenie. Zmniejsza stężenie szkodliwych lipidów we krwi obwodowej, które mogłyby spowodować miażdżycę. Kwasy omega-3 i 6 zawarte w oleju konopnym usprawniają pracę układu odpornościowego, dzięki czemu możemy zapobiec zachorowaniom zarówno na poważne choroby jak i zwykłe przeziębienia. Olej konopny zawiera duże ilości kwasu gamma-linolenowego, który poprawia funkcjonowanie układu hormonalnego i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Spożywanie oleju z konopi może pomóc kobietom cierpiącym na zespół napięcia przedmiesiączkowego. Produkt zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, które pomagają zapobiegać rozwojowi groźnych nowotworów. Dodatkowo ma działanie przeciwbólowe i łagodzi stany zapalne.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • A’la Grodziskie (PINTA/ Browar na Jurze)

    Pasjonaci z Pinty w poszukiwaniu niezwykłych smaków odtworzyli recepturę produkowanego jeszcze do lat 90. grodziskiego – jedynego w pełni oryginalnego polskiego piwa. Wyszedł im trunek wyłącznie dla koneserów. W składzie znajduje się słód jęczmienny wędzony w dymie bukowym, słód pszeniczny oraz chmiel lubelski. Piwo jest warzone metodą górnej fermentacji i ma zaledwie 2,6% alkoholu. Hasło…

  • Ziemowit Fałat: wyróżnić się na półce [etykiety piwne]

    Tekst o etykietach Brokreacji wyraźnie się Wam spodobał, a mnie sam temat etykiet piwnych na tyle zainteresował, że postanowiłem go kontynuować. Zwłaszcza, że udało mi się wyciągnąć kilka ciekawostek z Browaru Pinta od Ziemowita Fałata. Do Pinty mam szczególny sentyment. Myślę zresztą, że podobnie jak większość kraftowców. To od Ataku Chmielu zaczęła się moja miłość…