Zdrowa kuchnia

Ważna rola jedzenia

Off 10

Jedzenie jest bardzo ważną częścią naszego życia. Jakże mogłoby być inaczej? Przecież bez jedzenia nie pożyjemy zbyt długo. Każde żywe stworzenie musi jeść, by żyć. Ale jedzenie nie jest przez nikogo postrzegane jako przykry obowiązek. Bo przecież jedzenie to sama przyjemność!
Ludzie, jako gatunek, lubią jeść. Dlatego właśnie ludzie wynieśli sztukę kulinarną do rangi właśnie sztuki. Dlatego też wszelkie programy lub wręcz całe kanały kulinarne cieszą się ogromną popularnością.
Kultura jedzenia jest różna w zależności od narodowości. Jednak jedzenie nie dzieli ludzi – jedzenie ludzi łączy. A odkrywanie smaków i aromatów, które dla nas są egzotyczne, odkrywanie potraw z innych zakątków świata to coś, co dla wielu jest największą przyjemnością, której zażywa podczas wakacyjnych wypadów.
Kulinaria innych krajów, odkrywanie ich, odtwarzanie i poznawanie może być naprawdę fantastyczną przygodą. Świat jest ogromnym, różnorodnym miejscem, które może przynieść nam naprawdę wiele radości i przyjemności. Również kulinarnej.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Svyturys Ekstra Draught (Svyturys, Litwa)

    Niepasteryzowane, „prosto z beczki” z Litwy – czy jest warte dodatkowych złociszy opłaty importowej? Bardzo jasne, słomkowe. Intensywnie nagazowane, buzujące. Piana średnio obfita, ale dość trwała. Zapach intensywnie chmielowy, charakterystyczny dla piw świeżych. W smaku wyczuwam w pierwszej chwili mocną goryczkę, która po chwili zostaje złagodzona przez muśnięcie słodu. Jednak odrobina wytrawnej goryczy pozostaje w…

  • Gambrinus Dry (Plzeňský Prazdroj, Czechy)

    Gambrinus to obok Pilsnera Urquella najpopularniejsza marka na praskiej Starówce. Czy piwo to jest warte wołanych w knajpach 30 koron? Pierwsze wrażenie jest dość pozytywne: ładna piana (która dość szybko znika), jasnozłoty kolor typowy dla lekkich pilsów. W zapachu pojawia się nieznaczna zapowiedź skunksa, jednak szybko się utlenia i zostaje zastąpiona słodem. Smak niczym nie…