„My piwo tworzymy, inni je produkują”. Butne hasło, ale czy nie na wyrost?
Browar Zamkowy to doskonały przykład nowego trendu na rynku piwnym w Polsce. Zakłady, które upadły przed laty z powodu braku rentowności, odradzają się jak feniks z popiołów, wyciągają ze zbutwiałych kufrów (nawet jeśli istnieją tylko w wyobraźni marketingowców) stare receptury, wracają do tradycyjnych, powolnych metod produkcji i wypuszczają do sklepów coraz to nowe marki piwa. I to działa!
Raciborskie, według opisu na kontrze, fermentuje w otwartych kadziach i leżakuje ponad miesiąc. Sprawdźmy, czy rzeczywiście zasługuje na miano „piwa dla prawdziwych koneserów”.
Po nalaniu do kufla nie pieni się szczególnie mocno. Piana jest dość krótkotrwała, prawie nie zostawia śladów na szkle. Wysycenie średnie, zanikające, bąbelki gazu bardzo drobne. Kolor – piękny, dostojny bursztyn. W zapachu delikatnie słodowe. Smakuje – jeśli wierzyć temu co piszą różne browary – jak tradycyjne polskie piwo. To znaczy nie jak czeski goryczkowy pils, a bardziej zasadniczo, masywnie, słodowo. Na szczęście nie jest słodkie – słodycz można wyczuć gdzieś w tle, ale absolutnie nie dominuje. Dzięki temu sączy się je przyjemnie, choć nie da się ukryć, że wielkiej głębi w nim nie ma. Pod koniec do głosu dochodzi aromatyczna goryczka, a całość nabiera miodowego posmaku.
To nie jest piwo szczególnie wybitne, ale z pewnością zasługuje na miano dobrego wspomagacza knajpianych dysput.
==Radar==
Alkohol: 5%, ekstrakt: nie podano
Cena: 3,20 zł (Olo, Gliwice)
Ocena: 7,5/10
+ zasadnicze, słodowe piwo
+ trzyma poziom do końca
– szybko znikająca piana
– szybko traci gaz
Pozostałe nasze teksty:
- Alkoholizm
- Lubuskie Zielone (Browar Witnica)
- Implanty zębów
- Fischer Tradition (Brasserie Fischer, Francja)
- Półsłodkie dobre wino na prezent
- Maxi King 10% (Sulimar)
- Czy opłaca się robić piwo domowe?
- Nowa adresy nie zyskały popularności
- Diavola Mińsk Mazowiecki kontakt
- Lubię pracę, jest dobrem
- Obołoń Aksamitne (Browar Obołoń, Ukraina)
- Korekcja wzroku
- Svyturys Baltas
- Zdrowa żywność Warszawa
- Trybunał Miodowe (Sulimar)
Menu:
-
-
Anteny UMTS: Przewodnik po Technologii Komunikacyjnej Nowej Generacji
23 listopada 2023 By admin -
Kamera Dania w Kopenhadze: Miejsce, Gdzie Kreatywność Spotyka Rozrywkę
21 października 2023 By admin -
Jakie prędkości są potrzebne do strumieniowania w 4K?
25 sierpnia 2023 By admin -
-
Cytrynówka Bodzia
30 listopada 2016 By admin -
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
24 listopada 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
24 czerwca 2018 By admin
-
Problemy z nadwagą?
10 marca 2016 By admin -
Medycyna w służbie zdrowia
10 marca 2016 By admin -
Zadbaj o siebie i swój organizm
10 marca 2016 By admin -
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Losowe artykuły:
-
21 marca 2023 Alternatywne sposoby parzenia kawy
Kawa to napój, który uwielbiają miliony ludzi na całym świecie. Istnieją jednak różne sposoby przygotowania kawy, które mogą mieć wpływ na jej smak, aromat i właściwości zdrowotne. W tym artykule omówimy kilka alternatywnych sposobów parzenia kawy, które warto spróbować. Kawa po turecku Kawa po turecku, znana również jako kawa arabska lub kawa bezcechowa, to tradycyjna…
-
24 grudnia 2018 Orkiszowe z miodem (Browar Kormoran)
Małego browaru przepis na sukces: wziąć dobre piwo i rozbełtać je z miodem. Ludzie lubią słodkie. Ustalmy jedną rzecz: piszę o tym piwie wyłącznie z obowiązku i dlatego, że w Auchanie dawali drugie za 1 grosz. Druga taka okazja do popełnienia wpisu pewnie się nie powtórzy. Orkiszowe to dobre piwo, może nawet bardzo dobre. Z…
Kategorie
- Artykuły gościnne (9)
- Blog (165)
- Etykiety na piwo domowe (28)
- Festiwal dobrego piwa (28)
- Jak zrobić piwo (39)
- Jak zrobić własne piwo (27)
- Piwo tesco (27)
- Piwowar domowy (26)
- Skrzynka na piwo (26)
- Słodownia Strzegom (25)
- Tesco piwa (26)
- Transporter do piwa (26)
- Zdrowa kuchnia (153)