Majonez
Dwie żółtka (surowe), jeden szkl, oliwy (oieju), jeden łyżeczka do kawy białka, jeden łyżeczka do herbaty musztardy, jeden łyżeczka do kawy octu sześć% (lub jeden łyżeczka do herbaty soku z cytryny), sól, pieprz, szczypta cukru
Do żółtek umieszczonych w misce dolewać oliwy początkowo po kropli, a potem cienkim strumieniem i mieszać drewnianą łyżką zawsze w tym samym kierunku. Można też na początku dodać do żółtek jeden łyżeczkę do kawy białka. Po zużyciu całej oliwy (jeżeli sos jest niedostatecznie gęsty, można dodać nieco więcej oliwy) doprawić musztardą, octem lub sokiem z cytryny, dodać sól, pieprz i szczyptę cukru. Majonez można również sporządzić za pomocą miksera.
Majonez można barwić: na różowo – przez dodanie jeden łyżeczki keczupu, koncentratu pomidorowego lub pasty ze słodkiej papryki na zielono – przez dodanie drobniutko posiekanych ziół i zieleniny, takich jak do sosu gribiche (ew. bez estragonu). Jeżeli majonez ma być dodatkiem do potraw o smaku nieszczególnie wyrazistym, można go „podostrzyć” dodatkiem ostrej papryki lub pieprzu Cayenne. Podawać do zimnych mięs, ryb, wszelkiego rodzaju sałatek i surówek warzywnych, mięsnych, rybnych, drobiowych, ziemniaczanych, do jaj na twardo, skorupiaków (raków, homarów, langust), a także do zimnych kluseczek i makaronów.
Uwaga. Zdarza się czasami – choć nie powinno – że w trakcie przyrządzania majonez się warzy . Należy wówczas rozpocząć ponownie przyrządzanie sosu: do oddzielnej miski włożyć jeszcze jedno żółtko i dodawać do niego już nie oliwę, lecz zwarzony majonez.
Pozostałe nasze teksty:
- Sarmackie Mocne (Browary Łódzkie)
- Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
- Pokazy barmańskie Głogów
- Wytrawne wino hiszpańskie
- Leczenie alkoholizmu
- Bakteria E.coli
- Dialog czy negocjacje?
- Beer Geek Madness 2016
- HEROLD
- Ciasto piernikowe
- Jak oni nas kantują. Studium przypadku (Tabakiera)
- Odporność
- Żywność ekologiczna zalety
- Cornelius Ciemny Pszeniczny (Sulimar)
- Domowe sposoby na trądzik
Menu:
-
-
Anteny UMTS: Przewodnik po Technologii Komunikacyjnej Nowej Generacji
23 listopada 2023 By admin -
Kamera Dania w Kopenhadze: Miejsce, Gdzie Kreatywność Spotyka Rozrywkę
21 października 2023 By admin -
Jakie prędkości są potrzebne do strumieniowania w 4K?
25 sierpnia 2023 By admin -
-
Cytrynówka Bodzia
30 listopada 2016 By admin -
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
24 listopada 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
24 czerwca 2018 By admin
-
Problemy z nadwagą?
10 marca 2016 By admin -
Medycyna w służbie zdrowia
10 marca 2016 By admin -
Zadbaj o siebie i swój organizm
10 marca 2016 By admin -
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Losowe artykuły:
-
24 stycznia 2019 Hollandia
Rodzaj piwa: jasne( lager) Zawartość alkoholu: 5,0% Zawartość ekstraktu: ??? Skład: woda, słód, drożdże, chmiel Cenna: 4,10 zł Pojemności butelki: 65 cl. Bardzo przyjemny lager, idealny w upalne dni. Lekkie piwo, w smaku czuć odrobinę goryczki ale w porównaniu z pilznerami powiedział bym, że prawie go nie ma. Ładny kolor, ale piwo prawie w ogóle…
-
24 maja 2018 Krušovice Černe (Browar Krušovice/ Heineken, Czechy)
Czy wiecie, że Czesi lubują się nie tylko w jasnych pilsach? Jasne, że wiecie, to była podpucha. Dziś wracamy do Kruszowic, gdzie niewielki, choć należący do giganta, browar warzy między innymi piwo ciemne o niewielkiej zawartości alkoholu. Można je bez problemu kupić w naszych hipermarketach – pytanie czy warto, skoro mamy do czynienia z „chamskim…
Kategorie
- Artykuły gościnne (9)
- Blog (165)
- Etykiety na piwo domowe (28)
- Festiwal dobrego piwa (28)
- Jak zrobić piwo (39)
- Jak zrobić własne piwo (27)
- Piwo tesco (27)
- Piwowar domowy (26)
- Skrzynka na piwo (26)
- Słodownia Strzegom (25)
- Tesco piwa (26)
- Transporter do piwa (26)
- Zdrowa kuchnia (153)