Zdrowa kuchnia

Diavola Mińsk Mazowiecki kontakt

Off 64

Majonez

Dwie żółtka (surowe), jeden szkl, oliwy (oieju), jeden łyżeczka do kawy białka, jeden łyżeczka do herbaty musztardy, jeden łyżeczka do kawy octu sześć% (lub jeden łyżeczka do herbaty soku z cytryny), sól, pieprz, szczypta cukru

Do żółtek umieszczonych w misce dolewać oliwy początkowo po kropli, a potem cienkim strumieniem i mieszać drewnianą łyżką zawsze w tym samym kierunku. Można też na początku dodać do żółtek jeden łyżeczkę do kawy białka. Po zużyciu całej oliwy (jeżeli sos jest niedostatecznie gęsty, można dodać nieco więcej oliwy) doprawić musztardą, octem lub sokiem z cytryny, dodać sól, pieprz i szczyptę cukru. Majonez można również sporządzić za pomocą miksera.

Majonez można barwić: na różowo – przez dodanie jeden łyżeczki keczupu, koncentratu pomidorowego lub pasty ze słodkiej papryki na zielono – przez dodanie drobniutko posiekanych ziół i zieleniny, takich jak do sosu gribiche (ew. bez estragonu). Jeżeli majonez ma być dodatkiem do potraw o smaku nieszczególnie wyrazistym, można go „podostrzyć” dodatkiem ostrej papryki lub pieprzu Cayenne. Podawać do zimnych mięs, ryb, wszelkiego rodzaju sałatek i surówek warzywnych, mięsnych, rybnych, drobiowych, ziemniaczanych, do jaj na twardo, skorupiaków (raków, homarów, langust), a także do zimnych kluseczek i makaronów.

Uwaga. Zdarza się czasami – choć nie powinno – że w trakcie przyrządzania majonez się warzy . Należy wówczas rozpocząć ponownie przyrządzanie sosu: do oddzielnej miski włożyć jeszcze jedno żółtko i dodawać do niego już nie oliwę, lecz zwarzony majonez.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Hollandia

    Rodzaj piwa: jasne( lager) Zawartość alkoholu: 5,0% Zawartość ekstraktu: ??? Skład: woda, słód, drożdże, chmiel Cenna: 4,10 zł Pojemności butelki: 65 cl. Bardzo przyjemny lager, idealny w upalne dni. Lekkie piwo, w smaku czuć odrobinę goryczki ale w porównaniu z pilznerami powiedział bym, że prawie go nie ma. Ładny kolor, ale piwo prawie w ogóle…

  • Krušovice Černe (Browar Krušovice/ Heineken, Czechy)

    Czy wiecie, że Czesi lubują się nie tylko w jasnych pilsach? Jasne, że wiecie, to była podpucha. Dziś wracamy do Kruszowic, gdzie niewielki, choć należący do giganta, browar warzy między innymi piwo ciemne o niewielkiej zawartości alkoholu. Można je bez problemu kupić w naszych hipermarketach – pytanie czy warto, skoro mamy do czynienia z „chamskim…