Zdrowa kuchnia

Cytrynówka Bodzia

Off 2319

Dobra cytrynówka potrafi przegonić smutki, odstresować, w chłodniejsze dni pocieszyć oczy słonecznym kolorem, natomiast podniebienie uraczyć ciekawym smakiem.

Warto pokusić się o samodzielne zrobienie cytrynówki w domu. Potrzebujemy do tego 10 sztuk cytryn, 1/2 kg cukru, 1/2 litra wody i 1/2 litra spirytusu.

Cytryny dokładnie myjemy, następnie obieramy ze skórki, pozbywając się białego miąższu, odpowiadającego za goryczkę. Cienkie skórki wrzucamy do słoika i zalewamy spirytusem, natomiast same cytryny zasypujemy w drugim słoiku cukrem i odstawiamy na 3-4 dni. Po tym czasie dokładnie wyciskamy sok z cytryn przez gazę, żeby pozbyć się błonek oraz pestek. W rezultacie mamy otrzymać sam syrop cytrynowy. Dodajemy do niego wodę i mieszając cały czas, dodajemy powoli spirytus, w którym przez ostatnich kilka dni moczyły się cytrynowe skórki. Skórek nie dodajemy do nalewki.

Tak przygotowaną cytrynówkę rozlewamy do butelek i odstawiamy przynajmniej na 14 dni, żeby była jeszcze bardziej smaczna. Tym sposobem mamy około 2 litry, własnoręcznie zrobionej cytrynówki.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Gniewosz Korzenne + Gniewosz na Miodzie Akacjowym (Browar Gontyniec)

    Ciemne piwo korzenne – brzmi trochę grudniowo? Może jednak nada się i na upały! Prosta, ale całkiem estetyczna i niestety uboga w informacje etykieta (brak pełnego składu) zawiera stempelek zapewniający konsumenta, że trunek fermentował w otwartej kadzi i długo leżakował. Ale jak długo, tego już się nie dowiemy. Czas na przelanie piwa do szklanki. Piana…

  • IPA Tesco na czeskich chmielach

    Znacie markę Tesco Finest? To taka marka własna tej sieci, ale taka niby bardziej premium. Wkroczyła też już w nasz kraftowy świat. Z szerokiego wyboru stylów, sięgnąłem po… IPA Tesco. Zobaczę, czy to takie „premium”. Kilka dni temu byłem na zakupach, bo przecież wypłata przyszła, a żyć trzeba. Wiecie, tradycyjnie wózeczek przed sobą, alejka po…