Zdrowa kuchnia

KAKAOWIEC

Off 29

Składniki:

0,25 kg margaryny
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
4 łyżki wody
3 jajka
Kieliszek alkoholu
Wiórki kokosowe
1,5 szklanki mąki
Łyżeczka proszku do pieczenia
Wiórki kokosowe
Konfitura lub dżem
Polewa czekoladowa

Wykonanie: Margarynę,cukier, kakao i wodę gotować w rondelku na małym płomieniu aż produkty się połączą cały czas intensywnie mieszając. Zdjąć z ognia ostudzić.Dodać trzy żółtka i kieliszek alkoholu. Wymieszać.Odlać ? szklanki na polewę i wstawić do lodówki. Do reszty masy kakaowej dodać mąkę,proszek do pieczenia i wymieszać. Ubić pianę z trzech białek. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Wylać do blaszki nasmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić i posmarować konfiturą lub dżemem. Po wierzchu posmarować pozostawioną w lodówce polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Bracki Rauch Bock (Browar Bracki/ Grupa Żywiec)

    Jak co roku, browar Bracki w Cieszynie 6 grudnia wypuszcza piwo zwycięzcę konkursu dla piwowarów domowych, rozgrywanego w ramach festiwalu piwa Birofilia. W 2012 czempionem został Andrzej Miler i jego rauchbock, czyli wędzony koźlak. To kolejne, po ubiegłorocznym Grand Championie w stylu koelsch, piwo nawiązujące do tradycji piwowarstwa niemieckiego. Jak na razie nagrody zdobywają piwa…

  • Fischer Tradition (Brasserie Fischer, Francja)

    Choć nie lubię świąt w jakiejkolwiek postaci, doceniam możliwość otrzymania w prezencie piwa, którego sam raczej bym nie kupił. I tak oto w ramach zwyczaju choinkowego posiadłem bogato zdobioną butlę pojemności 0,65 l, zamykaną na porcelanowy korek. Wróć. Nie porcelanowy – tak to może drzewiej było. Teraz korek jest z plastiku, ale i tak wygląda…