Zdrowa kuchnia

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Off 16

Składniki:

1. Pół kilograma mięsa mielonego (drobiowego)
2. 2 cebule
3. 2 ząbki czosnku
4. 1 jajko
5. Olej
6. Puszka krojonych pomidorów
7. 2 łyżki tartej bułki
8. Zioła prowansalskie
9. Cukier
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Cebulę i czosnek obrać. Jedną cebulę i jeden ząbek czosnki drobniutko posiekać i dodać do mielonego mięsa. Wbić jajko, wsypać tartą bułkę, wlać 2 łyżki zimnej wody, doprawić do smaku solą, ziołami i pieprzem i dokładnie wyrobić gładką masę. Na patelni rozgrzać olej; formować małe kuleczki z mięsa i obsmażać na gorącym oleju.
Drugą cebule i drugi ząbek czosnku zeszklić na patelni i dodać pomidory wraz z zalewą, zagotować. Przyprawić i gotować aż sos trochę zgęstnieje. Włożyć do sosu mięsne kulki i jeszcze chwilkę gotować.
Podawać na przykład z makaronem wstążki posypane ostrym żółtym serem i udekorowane świeżymi ziołami na przykład bazylią.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Paulaner Hefe-Weissbier Naturtrueb (Paulaner Brauerei, Niemcy)

    Nazwa Paulaner jest właściwie synonimem klasycznego niemieckiego piwa pszenicznego. Ostatnio jakby bardziej dostępnego i przystępnego cenowo w naszym kraju, dzięki objęciu dystrybucji przez Grupę Żywiec. Udało mi się kupić butelkę za 5 zł, co jest znaczącym postępem w porównaniu z cenami sięgającymi w marketach nawet 6,50. Przejdźmy do degustacji. Już pierwsze wrażenie jest pozytywne; po…

  • König Pilsener (König Brauerei, Niemcy)

    Kolejna puszka z Lidla. Jeśli znacie i lubicie słynnego lidlowego Perlenbachera, König Pilsener jest piwem dla was. Lekki, typowo niemiecki pils, w sam raz na upalne dni. W szkle piwo, przykryte niewielką czapeczką drobniutkiej piany, prezentuje słomkową barwę. Pachnie chmielowo i po tym zapachu można się spodziewać goryczki. Co się potwierdza – König rzeczywiście jest…