Zdrowa kuchnia

Temat na topie

Off 16

W ciągu ostatnich miesięcy wyjątkowo popularnym tematem w Polsce stały się kulinaria. Rekordy oglądalności biją wszelkie programy dotyczące gotowania, zarówno te przedstawiające prawdziwych i znanych kucharzy, jak i dopiero rozpoczynających swoją ścieżkę kariery amatorów.

Co więcej, kucharze zawodowo zajmujący się gotowaniem stają się równie popularni, jak celebryci grający w serial czy występujący w popularnych reality shows. To ciekawe zjawisko związane jest według socjologów z faktem, że społeczeństwo staje się coraz bogatsze i może pozwalać sobie na wydawanie pieniędzy na najbardziej wysublimowane przyprawy i specjały kuchenne. Słowem – kulinaria rządzą obecnie w Polsce!

Jak grzyby po deszczu wyrastają markety specjalizujące się w regionalnych kuchniach świata, sprowadzające różnorodne produkty takie jak seitan, miso czy wodorosty nori. Próbujemy coraz więcej, coraz chętniej gotujemy w domu coś więcej, niż klasyczny rosół i schabowy z mizerią. To dobrze, ponieważ poszerzając granice naszego smaku, zwiększamy także granice swojego umysłu.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Grybów Premium (Browar Grybów)

    Drugie podejście do piw z Grybowa. Piana obfitsza niż w przypadku Lacha, trzymała się dość długo cienkim kożuszkiem. Wysycenie wyższe, ale szybko zanikające. Kolor ciemnozłoty, do bursztynowego. Zapach słodowy, słodki. W smaku wyczuwam dużo słodu. Hurra, nie jest kwaśne! Czuć za to lekką metaliczność, szczęśliwie nie w stopniu uprzykrzającym życie. Nie da się ukryć, że…

  • Ekologiczna butelka wielorazowa na wodę

    W ostatnich latach coraz większą popularnością cieszą się ekologiczne butelki wielorazowe na wodę. Są one alternatywą dla jednorazowych plastikowych butelek, które stanowią poważny problem dla środowiska naturalnego. Według raportu Globalnej Inicjatywy Woda (Global Water Initiative), co minutę na świecie wyrzuca się około miliona plastikowych butelek, co stanowi poważne zagrożenie dla ekosystemów morskich oraz dla ludzkiego…